Orbán és a Fidesz fél

Föld S. Péter 2020. október 25. 06:51 2020. okt. 25. 06:51

Hadoválhatnak háttérhatalomról, arról, hogy az ellenzék Soros zsoldjában áll, ők is tudják, hogy nem ettől az általuk kitalált hazugságtól kell félniük. Hanem attól, hogy az október 23-i tüntetésen nagyon sokan voltak, főleg fiatalok. Olyanok, akik korábban nem érdeklődtek a politikai iránt, és most sem a politika vitte őket az utcára, hanem a diktatúra és az önkény elutasítása. 

Van mitől félnie Orbánnak és a Fidesznek, mert most láthatták, hogy nem csak az általuk lenézett és lesajnált ellenzéki arcok, de a szakmájukban maradandót alkotó művészek is velük szemben állnak. Nagynevű színészek, akik sokak kedvencei az országban, valamint olyan fiatalok, akiknek korábban eszükbe sem volt a baloldali pártokra szavazni. Lehet, ezután sem fognak, de hogy minden erejükkel Orbánék ellen lesznek, az pénteken este kiderült.

Hiába a lekezelő, pökhendi stílus, az állandó kioktatás, ez a hajó már elment. A magabiztosság, a pikírtség mögött félelem van, mert ha előbb nem, most, október 23-án felismerték, hogy nem a háttérhatalom, nem Soros, de még csak nem is Gyurcsány áll ezek mögött a fiatalok mögött, hanem a diktatúra elutasítása. Olyan fiatalok szervezték a péntek esti tüntetést, akiknek elegük lett a magukat polgárnak hazudó tolvajokból, az ország kifosztásából, a helikopterező külügyminiszterből, az ellenzéket bunkó módon fegyelmező házelnökből, az ország javainak lenyúlását szótlanul figyelő, hallgatag államfőből.

És leginkább Orbán Viktorból lett elegük. Abból, hogy túszul ejtette a nemzetet, lebontotta a jogállamot, tönkretette az oktatást és az egészségügyet, miközben egyedül a saját és családja, valamint a középosztálynak hazudott csókosok boldogulása lebeg a lelki szemei előtt.

Az erjedés megkezdődött, a rések már látszanak a falakon. Kapkodás van a magabiztosság, bizonytalanság, a pökhendi cinizmus mögött. Egyelőre még ott állnak a derék urak egymás mellett, összeszorított fogakkal, behunyt szemmel, és egymás tökét markolják görcsösen. Merthogy így lett kitalálva ez a rendszer: én nem mondom el, amit rólad tudok, cserébe te is hallgatsz arról, amit rólam tudsz.

Ez egy zártkörű klub, ahol mindenkinek van a másikról egy szaftos története. Ez a belépő a klubtagsághoz. Minél mocskosabb és gyomorforgatóbb a történet, annál gördülékenyebb a felvétel. Sokat tudnak egymásról a derék urak, túlságosan sokat ahhoz, hogy megszólaljanak. Idővel persze lesz közöttük olyan, aki elszólja magát. Esetleg, mert úgy érzi, hogy neki kevesebb jutott a zsákmányból, vagy rájött arra, hogy kihagyták valamiből.

Egyszer eljön az igazság pillanata. 2022-ben, ahogyan egyre többen gondolják, vagy valamivel később, mint ahogyan a józanabbak remélik. Ezért van félelem a lekezelő, magabiztosnak látszó mondatok mögött. Rettegnek attól, hogy mi lesz akkor, ha majd sokak számára kiderül az igazság.