Orbán fittyet hány a bíróság döntésére!

Bánó András 2022. február 6. 08:30 2022. feb. 6. 08:30

Azt gondolom, mindenki élénken emlékszik arra, amikor az ellenzék már első alkalommal sem szavazta meg a kormány által benyújtott, úgynevezett veszélyhelyzeti törvényt. Kígyót, békát kiáltottak rájuk a kormánypárti padsorokból, pedig ők csak attól tartottak (joggal), hogy a kormány visszaél majd a számára törvény adta lehetőséggel.

Így is történt sok esetben. Ide-oda pakolgatott a kormány tízmilliárdnál is nagyobb összeget különböző neki kedvező célokra a gazdaságvédelmi alapból, azzal indokolva a döntést, hogy erre a veszélyhelyzet miatt van szükség. Nem volt ellene apelláta, azt csináltak egy kormányülés után, amit csak akartak.

Legutóbb is ez történt, amikor Orbán Viktor s.k (így szerepel aláírása a kiadott kormányrendeleteken) elhatározta: fittyet hány a Fővárosi Törvényszéknek arra a döntésére, amely szerint a Kásler Miklós vezette EMMI-nek nincs joga arra, hogy a koronavírus-járvány idején kitiltsa a sajtót a kórházakból. Nincs joga? Hát majd lesz – valahogy így hangozhatott el a kormányülésen, és máris megszületett a döntés: a veszélyhelyzetre hivatkozva, majd az operatív törzs határozza meg, ki léphet be a sajtó részéről a kórházak intenzív és nem intenzív osztályaira. Továbbra sem a kórházigazgatók fognak erről dönteni, hiába tette ezt lehetővé a Fővárosi Törvényszék ítélete.

Hát akkor majd ki dönt? Nem kell találgatni: újra csak Kásler Miklós! A bíróság ítélete szerint az EMMI fejeként nem dönthetett, az Orbán által aláírt kormányrendelet szerint viszont az operatív törzs egyik vezetőjeként már igen!

Így azután ne csodálkozzunk! A jövőben is marad a titkolódzás, a ködösítés, a bűvészkedés a fertőzöttek és a halottak számával, és a kórházi állapotok elmismásolása ugyancsak.

Van még egy ország Európában – vagy a világon – ahol egy kormányrendelettel felül lehet írni egy független bírósági döntést?