Orbán Viktor adományokra számít

Rédei Ottó 2022. január 4. 16:00 2022. jan. 4. 16:00

A miniszterelnök úr levélben fordult a magyar polgárokhoz: „Azért írok Önnek, mert sorsdöntő választás előtt állunk. A tét nem kisebb, mint hogy Magyarország továbbra is előremegy vagy visszafordul a kudarcokkal teli Gyurcsány-korszakba".

Szívbe markoló szavak ezek, tiszták és őszinték. Egy nemzetéért aggódó államférfi sorai, aki bár pontosan tudja, mit akar, de nincs hozzá elég ereje.

Akkor lefordítom. Tudja, hogy mit akar: a hatalmat, körömszakadtáig.

De nincs hozzá ereje: mármint anyagi ereje, pénze.

Ugyanis a levél így folytatódik: „Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőségei engedik, adományával Ön is járuljon hozzá ehhez a küzdelemhez, és támogassa a Fidesz kampányát, annak érdekében, hogy a felhívásunkat mindenhova eljuttathassuk."

Még egy sárga csekket is mellékelt Orbán Viktor a leveléhez.

Elsőre azt gondolná az ember, hogy ez valami vaskos tréfa. Magyarország első embere pénzt kunyerál? Miért? Nincs neki elég? Vagy ha ő nem is akar sokat költeni a sajátjából, akkor azoknak csak van, akiket úgymond „helyzetbe hozott”. Mészáros Lőrinc, Szijj László, Habony Árpád, vagy talán még a nemzet veje is össze tudna dobni annyit, amiből futná egy tisztességes választási kampányra. Miért is ne adnának, amikor nekik is elemi érdekük, hogy ne legyen kormányváltás, maradjon minden úgy, ahogy most van, mert csak így garantált az ő jólétük. Szóval van pénz a klientúránál és biztosan szívesen adnának is belőle. Egy-két milliárd, de akár még négy-öt is, meg se kottyanna nekik. Pár hónap alatt úgyis behoznák valami zsíros állami megrendelésen. Csak győzzön a Fidesz.

De, ha így van, minek ez a levél?

És akkor megvilágosodtam. Hogy ez nekem elsőre nem esett le! Azért kell levélben pénzt kéregetni, mivel az így szerzett bevétel nem feltűnő. Mert, ha mondjuk Mészáros és Mészáros kilóra megveszi az egész kampányt, az nagyon gáz. Kilóg a lóláb! Ország-világ láthatja, hogy Orbán, az általa kitömött oligarchák pénzén kampányol. Ellenben, ha Mészáros és Mészáros egy csekken befizet pár milliócskát, egy másikon meg megint párat és így tovább, akkor az kinek lenne gyanús? A nép adakozott. A saját vagyonából és önként adta. Ez kérem nem tiltott párttámogatás, hanem önkéntes adomány. Olyan ez, mint a közpénz, ami csak addig az, amíg be nem kerül egy alapítványba, mert akkor már elveszti közpénz jellegét. Pont így magyarázta annak idején Kósa Lajos. Tehát, ha sárga csekken érkezik, sok címről a pénz, akkor az adomány, amire nem vonatkoznak a kampányfinanszírozás szabályai. Bárki kérdezi, hogy honnan volt a Fidesznek háromszor-négyszer annyi plakátja, mint az ellenzéknek, rögtön jön a válasz: adományokból! Meg is tudjuk mutatni, itt vannak kérem a sárga csekkek, amiken a magyar emberek adakoztak. Az egyik csak kétszáz forintot adott, a másik meg kétszáz millát. Nyilván, mert az egyiknek rosszabbul megy, a másiknak viszont jobban.

Ki van ez találva.