Parragh végleg befeküdt

Bánó András 2020. november 9. 06:52 2020. nov. 9. 06:52

Eddig se volt sok kétségem afelől, hogy Parragh László engedelmesen kiszolgálja a kormányt, és hangzatos tisztségéből úgy osztja az észt, hogy az megfelelő támaszul szolgáljon – elviekben – Orbán Viktorék számára. Nem mintha a miniszterelnök rászorulna Parragh László tanácsaira, de kell neki az a látszat, hogy a fontos döntések előtt mindenkivel egyeztet. Legutóbb például meghallgatta a tudós tanácsadókat az egészségügy fontos kérdéseit illetően.

Valószínűleg régóta fontolgathatta, hogyan sarcolja tovább a fővárost, és meghívta vasárnapra a régóta neki „bólogató Jánost” azaz a Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, hogy tegyen neki javaslatot gazdasági kérdésekben. És a kormányhoz hű Parragh bemondta azt, amit Orbán már eldönthetett magában: egy évre függesszék fel a kkv-k iparűzési adóját. Mit érdekli a kamara nyílt (!) szavazáson nemrégiben újraválasztott elnökét – vajh miért nem volt titkos a szavazás??? –, hogy ezzel az ötletével taccsra teszi a városi és nagyvárosi önkormányzatokat? Az elfogadott 2021-es költségvetés szerint, ugyanis jövőre az adót kivető önkormányzatok mintegy 860 milliárdos bevételre tesznek szert a helyi iparűzési adóból, és más adókból, mint például az idegenforgalmi. Ha Parragh javaslata célba érne, és az adófelfüggesztést csak a kkv-k támogatására használnák, így a lehetőséggel csak az 500-nál kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek élhetnének, akkor is  több száz milliárd forintos forráskiesést jelentene ez az önkormányzatok számára. 

Nem véletlenül hívta fel a figyelmet arra Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, hogy ha Orbán magáévá teszi Parragh javaslatát, akkor Budapesten annyi a BKV-nak, és a közvilágításnak! Ha Parraghot nem csupán a saját karrierje érdekelné, és az, hogy jól feküdjön a miniszterelnöknél, akkor kért volna egy kis időt, és konzultált volna az érintettekkel. Pont az az egyeztetése maradt el, amit legutóbb éppen ő hiányolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az, hogy Karácsony Gergely nem egyeztetett a kamarákkal és a vállalkozói érdekképviseletekkel, amikor be akarta vezetni a fővárosban a gazdaság újrakezdését segítő adót. Karácsony egyeztetési elmaradása fáj Parraghnak, az, hogy most ő is így járt el, az persze nem. És ha még egy kicsit emlékezni tudna, arra is felhívnám a figyelmét, hogy ugyancsak egyeztetés nélkül adott ötletet a Pénzügyminisztériumnak, hogyan szúrjanak ki a katás vállalkozókkal, amikor azt javasolta, hogy az egy cégtől kapott három millió forint bevétel felett 40 százalék büntető kamatot fizessen a vállalkozónak utaló cég, amit az érintettek többsége vélhetően nem akar majd megtenni.

Más szemében a szálkát észreveszi, de a sajátjában a gerendát bezzeg nem látja!