Sakáltanya Magyarországon

Dr. Dávid Ferenc       2022. január 21. 08:26 2022. jan. 21. 08:26

Figyelemmel követem a Völner-Schadl-Rogán-Nagy Ádám sorozat egyes epizódjait és megállapítom, hogy a történet egyre érdekfeszítőbb. Az élet nagy rendező, és azzal, hogy Tóni miniszter kabinetfőnöke színre lépett, az eddig is bizarr históriának még újabb és újabb izgalmas leágazása lehet. Egy kicsit eltávolodom a konkrét eseményektől, és egy más megközelítésből próbálom értékelni az eddig megismert cselekményeket.

A Nagy Ádám érdekeltségébe tartozó NADAN Property Kft. 2019. decemberében került cégbírósági bejegyzésre, 3 millió forint jegyzett tőkével. Fő tevékenysége: saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. A vállalkozás képviseletére az 1992-ben született Mismás Antal Gergő jogosult, de idősebb üzlettársa (Nagy Ádám) sem töltötte be még a 33. életévét. A vélhetően nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Rogán-beosztott helyet kapott az Antenna Hungária Zrt. igazgatóságában, valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felügyelőbizottságában. Fontos kapcsolódási pont, hogy Nagy Ádám a propagandaminiszter legkisebb fiának keresztapja, ami bizalmi viszonyt is feltételez. Keresztapa pedig nem akárki lehet, ezt igazolja a Szicíliából származó Corleone család története is. 

Az OPTEN adatai szerint 2020-ban a NADAN Kft. nettó árbevétele 58,5 millió forint volt, ami induló évben egyáltalán nem lebecsülendő. 2021-es mérlegadataink természetesen még nincsenek, de ezek a fiúk (Nagy és Mismás) valahonnan nagy pénzt akaszthattak le, hiszen a Budapest Főváros Kormányhivatala földhivatali főosztálya által – nem hivatalos tulajdoni lapon – közölt adatok alapján vásároltak egy 1.860 négyzetméteres ingatlant Budapesten, attól a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (illetve annak cégétől), amelynek már letartóztatott volt vezetője (Schadl György) Nagy Ádám és társai sikeres egyetemi vizsgáit intézte. És itt a kör bezárul.

Egyrészt nem tudjuk, hogy honnan volt pénzügyi forrásuk ezeknek a fiataloknak, hiszen az egy-másfél éves vállalkozásnak komoly bank – normális körülmények között – nem adhatott több százmilliós hitelt. Ha mégis adott, akkor érdemes lenne a pénzintézet hitel-elbírálási gyakorlatát is „megpiszkálni”. Persze lehet ez családi vagy baráti kölcsön is, de akkor jó lenne tudni, hogy ki volt az a melegszívű szülő vagy ismerős, aki átnyújtotta a vétel fedezetét biztosító hatalmas összeget. Számomra összeférhetetlenséget jelentő mozzanat, hogy az állam képviseletében fellépő Magyar Bírósági Végrehajtói Kar cége egy közszolgálatban álló állami alkalmazott (Nagy Ádám) tulajdonában lévő vállalkozással üzleteljen. Rogán bizalmi embere tehát fejest ugrott a biznisz világába, a kérdés csak az, hogy miként tudta üzleti elfoglaltsága mellett hivatali kötelezettségeit maradéktalanul teljesíteni. Persze az is ismert, hogy Tóni miniszter legutóbbi nősülésekor majdnem megvett egy „fél magyarországnyi” birtokot, de a Főnök (a legnagyobb) még időben leállította az obskúrus földszerzési bulit, és Rogán végül miniszterelnöki „sárga lappal” megúszta a kalandot. A miniszter (Rogán) és közvetlen beosztottja (Nagy) tehát ellenállhatatlan vonzalmat érez a nagy értékű ingatlanok iránt, vélhetően ezt a szenvedélyüket egymás előtt sem titkolják.

De még nincs vége az „agymenésemnek”. Áder és Kövér elmúltak hatvan évesek, Orbán jövőre tölti be ezt az életkort. Tóni miniszter idén lesz kerek ötven. Hogy mindezt miért írom le? Csak azért, hogy ők is tudják: megjelentek a színen a NER fiatal sakáljai, akikhez képest már Rogán Antal is csak egy körülményes, rozzant öregember. Schadl György 40 éves, Nagy Ádám 33 éves.  Ezek a 30-40 közötti fiúk éhesek, és hirtelen akarnak nagyot szakítani. Nincsenek gátlásaik, nem fogja vissza őket semmiféle erkölcsi fék, hiszen mentoraiktól, főnökeiktől és nevelő atyáiktól azt tanulták, hogy ami tetszik, azt vedd el! A Fidesz-falka alapító öregjei nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a most felbukkanó új generációs támadók gyorsak, kegyetlenek és fogaik nagyon élesek. Míg Orbán és idősödő klientúrája 10-12 év alatt lett „vastag”, ezek a friss és fürge ragadozók egy-két esztendő alatt akarnak zsákmányhoz jutni, és nem érik be lerágott csontokkal, döghússal, maradékokkal. Nem hajlandók éhezni, és végső esetben felfalhatják fajtájuk koros és elkényelmesedett alfahímjeit is. A dzsungelben és a szavannákon a vadon törvényei uralkodnak, és hamarosan Orbánék is megtapasztalhatják, hogy a gazdasági és politikai életben hasonlóan durvák a szabályok. A fiatal és mohó sakálok nem kegyelmeznek senkinek. Még a sajátjaiknak sem.