Tovább az orbáni úton, a jelszó is a régi: Gyurcsány!

Föld S. Péter 2021. október 14. 19:47 2021. okt. 14. 19:47

Összehívták a Fidesz 106 választókerületi elnökét, értékelték az eddigi tapasztalatokat, kijelölték a feladatokat, meghatározták az irányt. Maga Orbán Viktor is jelen volt az összejövetelen, ahol megállapították, hogy nem kell változtatni, mindent jól csinálnak, ezért minden marad a régiben, a jelszó is bevált: Gyurcsány!

Ezzel a munícióval vág neki a Fidesz a kampánynak, mert ez eddig sikeres volt. Lám, a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! projekt már gyümölcsöt is termett, Karácsony Gergely visszalépett a további küzdelmektől, egy ellenféllel kevesebb, megyünk tovább az orbáni úton.

Gyurcsányozni fog tehát a Fidesz, leginkább azért, mert ennél jobbat nem tudnak kitalálni. Arthur J. Finkelstein, a gyűlölet karmestere, aki korábban megálmodta Orbán Viktor pártjának kampányait, halott, Simicska ellenség lett, majd szabad elvonulás és birtokai egy részének megtartása fejében visszavonult – Orbánnak a maradék embereivel kell dolgoznia. Márpedig a megmaradtak – Habony, Rogán és az ismertebb nevek közül Dömötör Csaba államtitkár – elődeikhez képest más minőség. És ők azt mondják, hogy Gyurcsány, mert jobb ötletük nincs.

Mondhatjuk úgy is, hogy ezt üzeni a Fidesz a sajátjainak épp úgy, mint az ellenzéknek. Vagyis, Magyarországnak. Ez a válasza a lassan 12 éve kormányzó pártnak az egészségügy, az oktatás problémáira, a növekvő adósság kezelésére, ezt mondják, ha a gyenge forintról, vagy az ötszáz forintos benzinárról kérdezik őket.

Győztes csapaton ne változtass, tartja a mondás, és a futballt kedvelő miniszterelnöknek esze ágában sincs szembemenni a futballpályák és az öltözők – ahol saját elmondása szerint a fél életét töltötte – igazságával. Ahogy az antiszemitizmushoz nincs szükség zsidókra, úgy a gyurcsányozáshoz sem kell a névadó volt miniszterelnök. Korábban az volt a mantra, ezt szajkózta minden rendű és rangú fideszes vezető, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány embere, és ő nyeri az ellenzéki előválasztást, mert a Gonosz – még mindig Gyurcsányról beszélünk – nem azt akarja, hogy a felesége győzzön, hanem, hogy Klára legyen második, igaz, nem sokkal lemaradva Karácsony mögött.

Ismerős logika: ne mi kapjuk a legtöbbet!

A főpolgármester visszalépésével ugyan porszem került a gépezetbe, és a fenti logika látszólag megbukott, ám gond egy szál se, mert – ezt is Orbántól tudjuk – minden mérkőzés addig tart, amíg nem nyerünk. Hiába, hogy már nincs a versenyző felek között Gyurcsány embere, a legújabb fideszes ethosz szerint Gyurcsány még annál is jobb forgatókönyvíró, mint amilyennek gondolták. Ezt mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, vagyis, hogy a Gonosz megint csavart egyet a történeten, már nem a főpolgármestert szeretné győztesnek látni, de még csak nem is a feleségét, hanem újabb nyulat húzott elő a kalapból, most már Márki-Zay Péter győzelméért dolgozik.

Őrület, de nincs benne rendszer. Vagyis lehet, hogy van, de ezt normális logikával, ép ésszel nem lehet követni. Nem is érdemes, mert messzire vezet, oda, ahol nincs semmi, csak a végtelen, Nagy Nemzeti Semmi, a félelem attól, hogy jövőre elbukik a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Ezért kell lecsupaszítani a mondanivalót és olyan primitíven fogalmazni, hogy még a legleharcoltabb kocsma népe is megértse. Lehetne cifrázni, cizellálni, de minek: ezeknek – itt a magyar emberekre kell gondolni – ez is jó. Ekkora ötlet hallatán Rákosi pajtás is megnyalná a szája szélét, hiszen, itt már nemcsak a külső, hanem a belső ellenség is támad. Tőlük kell megvédeni Magyarországot, Európát, a kereszténységet, de nem kizárt, hogy magát az Univerzumot is a Fideszre bízták, megőrzés céljából.

Marad tehát a gyurcsányozás, jövő áprilisig ezzel kelünk, ezzel fekszünk. Meg még utána is egy ideig, bárki is nyerje az országgyűlési választást.