Újabb báb Orbán kezében

Németh Péter 2020. október 20. 13:13 2020. okt. 20. 13:13

„A következő két és fél hónapban megpróbálja megismerni a Kúria véleményét az intézmény jövőjéről, és maga is megosztja elképzeléseit a bírákkal. Terveit ezután hozza majd nyilvánosságra” – így nyilatkozott Varga András Zsolt az MTI-nek, miután az országgyűlés többsége (egyenlő: Fidesz) megválasztotta a Kúria elnökének, kilenc évre. Azt is mondta Varga Zs., hogy megválasztásával Magyarország fejezte ki bizalmát iránta.

Szeretem ezeket a szavakat, az ilyen kifejezéseket. Nagyjából olyanok, mint a nemzeti konzultációból levont kormányzati következtetések (vö: Magyarországnak működnie kell). Semmi közük a valósághoz, valahol a kormánypárti kommunikációs laborban készülnek. Feltehetően Varga Zs. is onnan importálta bizalomra utaló opusát. A magyar emberek többségének ugyanis fogalma nincs Varga Zs. eddigi működéséről, sajnos arról sem, hogy Polt Péter tökéletes kiszolgálója volt. És: nagy valószínűséggel arról sem, hogy milyen veszélybe került általa az igazságszolgáltatásnak ez, az eddig viszonylag függetlenül működő ága.

De nem ezért, vagy nem csak ezért idéztem be a leendő főbíró (atyaúristen: kilenc évre…) a távirati irodának adott nyilatkozatát, hanem annak tartalma miatt. Azt mondja ugyanis, hogy megpróbálja megismerni a Kúria véleményét a jövőről, ismerteti a saját elképzeléseit, és ezután hozza majd nyilvánosságra terveit. Tessék mondani: helyes ez a sorrend? Valakit nem azért küldünk egy intézmény élére, mert megismertük, mit is akar tenni, hogy akarja azt vezetni, mik a pontos tervei, le akarja-e cserélni a bírók egy részét, hogyan viszonyul a politikához? Nem azért írnak ki ilyen posztokra pályázatot, hogy a döntéshozók biztosak lehessenek benne: arra alkalmas személyre szavaztak? Vajon a magyar emberek halmazába – akikre ugye Varga hivatkozik – nem tartoznak bele éppen a legérintettebbek, akiket irányítani hivatott?

Ja, jut is eszembe, butaságokat írok, hiszen itt nem volt semmiféle pályázat. Sajnos leragadtam valahol a múltban, mondjuk, az egy évvel ezelőtti állapotban, amikor még úgy volt, hogy a Kúria vezetőjét pályázati úton választják ki azok közül, akik benyújtják terveiket – nyilván a korábbi ítélkező bírói gyakorlatuk alapján. De hiszen ez most már nincs így. Varga Zsolt Andrásnak nem kellett pályáznia, nem volt szüksége ilyen gyakorlati múltra, mert – minő szerencse – a Fidesz megváltoztatta a törvényt. Rossznyelvek már akkor arról beszéltek, hogy mindez éppen Varga Zs. érdekében történt, ő a Fidesz megbízható embere, ha ő kerül a Kúria élére, nem kell többé tartani attól, hogy a kormánypártnak nem tetsző döntések születnek. Azaz: Varga Zs.-ben nem az emberek bíznak, hanem Orbán Viktor. Feltehetően azért – állítják jól értesültek –, mert eddig is ő volt a bizalmi ember, ő közvetítette a kívánságokat Polt Péter felé. Hogy ez így van-e, vagy csak olcsó pletyka, soha nem fogjuk megtudni, legfeljebb akkor, ha majd egyszer ezek az emberek menekülni próbálnak a felelősségre vonás elől. Nyilván ezt akarja megakadályozni a kormányoldal, amikor kilenc évre bíz meg ilyen embereket; váltás esetén is csak a kétharmados győzelem hozhat jelentős, jogállami változást.

Amúgy Varga Zs.-ről a szakmájában belül is erősen megoszlanak a vélemények, viszonylag kevés olyan emberrel találkoztam, aki bizalmáról biztosította volna őt. Elsősorban azért, mert agresszív, kérlelhetetlen figuraként írták le őt, olyasvalakinek, aki erővel viszi keresztül akaratát, ami nem is biztosan az ő akarata. Hogy kié, azt tudjuk, tudhatjuk. Azé, aki immár egy kézben tartja a végrehajtó hatalmat, az igazságszolgáltatást, a törvényhozást és a sajtót.

A magyar emberek bizalmából, persze.