Kérdezzék meg az embereket a vakcináról!

Bánó András 2020. november 3. 08:37 2020. nov. 3. 08:37

Folyik a vita Magyarország és az Európai Unió között arról, hogy vásárolhatunk-e vakcinát Oroszországból vagy Kínából, mert Brüsszel szerint, unión kívüli hatóanyagot az EU területén csak uniós engedélyekkel lehet felhasználni.

Erre a véleményre máris beindult a kormánypropaganda, miszerint Brüsszel számára nem az emberek élete, hanem az üzleti érdekek a fontosak. Azt gondolom, a kormány se szeretné, hogy kötelezze a magyar embereket arra, hogy ezt vagy azt a vakcinát adassák be maguknak. Hála Istennek azt már lehetett olvasni, hogy az oltóanyag beadatása nem lesz kötelező, így aki – Müller Cecília kifejezeésével élve – oltakozni kíván, az szabadon választhat majd az ingyenesen beadható oltások közül.

Orbán Viktor már pénteken közölte rádióinterjújában, hogy embereket küldött ki Kínába, és Oroszországba is, hogy vakcina-ügyben tájékozódjanak. Ezt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter kiegészítette azzal, hogy a kabinet Izraellel is egyeztet az oltóanyag-vásárlásról.

Jól tudjuk, mire mentek annak idején a fürkészek és a portyázók, akik istentelen mennyiségű lélegeztetőgépet hoztak be drága pénzen (köztük állítólag olyanokat is, amelyeket nem is kórházi használatra készítettek), ezért javasolok egy egyszerű és olcsó megoldást.

Kérjen fel a kormány egy számára is elfogadható, nem kormánypárti kötődésű közvélemény-kutató intézetet, hogy kérdezzék meg: az emberek hány százaléka oltatná be magát szívesen orosz vagy kínai vakcinával? És mielőtt óriási tételt rendelnének horribilis összegért, várják meg az eredményt, és vonják le a tanulságokat.

Szubjektíve úgy gondolom, hogy a kormány erőfeszítései ellenére. a nyugatbarát magyarok szívesebben oltatnák be magukat egy nyugati gyógyszergyártó cég készítményével, és nem az orosz és a kínai vakcinát részesítenék előnyben. Ha ilyen eredmény születne, feltehetően a kormány is elgondolkodna azon, hogy pusztán azért, hogy ismét jók legyünk az oroszoknál vagy a kínaiaknál, érdemes-e ezekre a vakcinákra ennyi pénzt fordítani?

Elgondolkodna?