Valami bűzlik a sorkatonaság körül

Bánó András 2022. június 9. 15:36 2022. jún. 9. 15:36

Lassanként egyre biztosabbá válik, hogy a kormány valamit akar a sorkatonasággal, bármennyire is igyekszik ezt titkolni. Emlékszünk, nem is olyan régen Schmidt Mária (vajh miért pont ő?) eresztette fel a puhatolódzó léggömböt, amikor kijelentette: vissza kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek a nőkre is vonatkoznia kellene.

Ebben az ügyben amúgy a Terror Háza főigazgatója nemzeti konzultációt javasolt, annak kellene – szerinte – eldöntenie, hogy ily módon (is) kellene-e folytatni itthon a honvédelem reformját.

Akkor a Honvédelmi Minisztérium (még Benkő Tibor volt a miniszter) egyértelműen közölte: a felvetést Schmidt Mária magánvéleményének tartja, és semmiben nem egyezik a kormány álláspontjával.

Azért azt már megszokhattuk, hogy véletlenül semmi nem történik ebben az országban. Rezsialap mellett honvédelmi alapot is létre kíván hozni a kormány, több száz milliárdos anyagi támogatással, folytatódnak Nyugatról a fegyvervásárlások, és ott fönn a Karmelitában rájöhettek, hogy a korszerű fegyverek üzemeltetéséhez katonák kellenek, és minthogy kevés a tartalékos létszám, valahogy több katona kellene a honvédségbe. 

Nem csoda hát, hogy a Parlament keddi ülésnapján Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, aki 2015-ben honvédelmi miniszter volt, felszólalásában nem átallotta kimondani, hogy a sorkötelezettség eltörlése a baloldal bűne. 

Úgy gondolhatta, hogy a T.Házban szenilis vénemberek ülnek, akik már nem emlékeznek arra, hogy 2004-ben éppen Simicskó István volt az, aki felszólalásában határozati javaslatban sürgette az MSZP-SZDSZ kormányt, hogy törölje el a sorkatonaság intézményét. Tehát – utána lehet nézni a parlamenti jegyzőkönyvekben – nem igaz, hogy a magyar baloldal történelmi bűne lenne, hogy Magyarországon ma nincs sorkötelezettség. 2004 októberében éppen a Fidesz képviselői szavaztak a honvédelmi törvény módosítása ellen, és a Parlament ezért utasította el, hogy változzon a törvény.

Persze, a szomszédban folyó háború miatt elrendelt veszélyhelyzetben a kormány bármit előírhat, nem kell hozzá, se törvény, se nemzeti konzultáció.

Azért arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy a társadalom, a családok majd mit szólnak a sor- vagy hadkötelezettséggel kapcsolatos javaslat áterőltetéséhez.