Válasz Menczer Tamásnak: nem minden magyar felelős minden magyarért

Föld S. Péter 2022. július 7. 07:22 2022. júl. 7. 07:22

„A nemzetpolitika területén a magyar kormány alapvetése, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért döntöttek úgy, hogy a nemzet legfontosabb döntéseibe minden magyart be kell vonni, minden magyar véleménye számít” – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, a 25. ELTE Kárpát-medencei nyári egyetem ünnepélyes megnyitóján. Szépen hangzik ez a mondat, de nincs semmi értelme. Persze, betudható a nagy melegnek, ilyenkor is kell mondani valamit, pláne, ha meghívják az embert valahová előadni.

Szemben az államtitkár állításával, azt kell mondanunk, hogy nem minden magyar felelős minden magyarért. A magyarok ugyanis, ha akarnának sem tudnának felelősséget vállalni valamennyi honfitársukért. Nem az olcsó poén szintjén közelítenénk a témához, ezért nem tesszük fel a kérdést, amit az elmúlt időszakban sokan feltettek. Vagyis, hogy felelősek vagyunk-e Orbán, Kövér és társaik tetteiért, mondataiért. Olcsó poén lenne, épp olyan, mint amilyen a migránsozás volt, vagy mint mostanában, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

A magyar emberek, függetlenül attól, hogy mit gondolnak másokról, nem vállalhatnak felelősséget a többiek tetteiért. Mert bár az ország lakosságának túlnyomó többsége tisztességes és becsületes, élnek közöttünk gyilkosok, rablók, sikkasztók. Nőverők, gyereket molesztálók, állatkínzók és mindenféle más gazemberek.

Fehérgalléros bűnözők például, akik talán még egy pofont sem adtak soha senkinek, viszont milliárdokkal rövidítették meg a közvagyont, s ezzel másoktól vették el a lehetőséget egy elfogadható minőségű életre. Politikusok és más közéleti emberek, akik szemrebbenés nélkül letagadják a csillagot az égről, és még arra is képesek vetemedni, hogy homlokegyenest mást mondjanak, mint néhány évvel ezelőtt.

Sokfélék vagyunk, ne csapjuk be magunkat azzal, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Nincs ilyen felelőssége senkinek. Nem is lehet. Mi, magyarok, csakúgy, mint minden más náció tagjai, csak a magunk mondataiért, cselekedeteiért vagyunk felelősek. Aki meghallgatja, miket mond Kövér László, vagy éppen Orbán Viktor, rájön arra, hogy ez sem mindig könnyű feladat.