Alföldi zebrával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark

HírKlikk 2020. április 3. 14:20 2020. ápr. 3. 14:20

Alföldi zebra (Equus quagga) született a Nyíregyházi Állatparkban. A „pizsamás lovacskát" már láthatja a közönség a park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében.

A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolja majd – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője pénteken az MTI-vel.

Az eleven csikó hamarosan csatlakozik az afrikai szavannát idéző kifutóban élő zebracsapathoz, de amíg felerősödik, szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

A jelenleg egy „játék lovacskához" hasonlító utódnak az apró testhez képest, aránytalanul hosszú végtagjai vannak. Fejlődése során, azonban fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől. A csikószőr az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll és csíkjai is világosabbak – ismertette a szakember.

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat. Bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.