Előzze meg, hogy tűz üssön ki otthonában!

HírKlikk 2019. augusztus 17. 04:00 2019. aug. 17. 04:00

Tűz keletkezhet bárhol, bármikor és hatalmas károkat képes okozni. Ebbe azonban nem kötelező beletörődnie.

Füstérzékelő berendezések használatával megelőzheti a nagyobb, tűz okozta károkat. E szerkezetek alkalmasak egy keletkező tüzet messze az égés előtti szakaszában jelezni. Csőhálózaton keresztül, egy nagyhatékonyságú szívókészülék segítségével folyamatosan beszívják a védett terület levegőjét.

Mintát vesznek belőle, és ebben kimutatják azokat a láthatatlan bomlástermékeket, amelyek a keletkező tűz égés előtti szakaszában keletkeznek, majd a kapott eredményt kijelzőiken vizuálisan megjelenítik.

Léteznek olyan helyi és távfelügyelt tűzvédelmi rendszerek is, amelyek képesek a tűz keletkezését korai stádiumban érzékelni. Ilyen esetekben jelzést generálnak a távfelügyeleti központba. Az ügyeletes diszpécser ennek hatására azonnal értesíti a tűzoltóságot. E szolgáltatással megelőzhetőek az anyagi károk.

Érdemes automata tűzoltó készüléket is beszereznie, mert az irányítás nélkül képes a tűz eloltására. Az automata tűzoltó eszköz kisebb, 8-15 m2-es terek védelmére alkalmas. A zárt fiolában lévő tűzoltó anyag, hő hatására szétrepeszti a fiolát, így az a védendő térbe jut. A készüléket két méteres magasságban ajánlott a falra szerelni, ugyanis onnan tudja leghatékonyabban az oltó hatást kifejteni.

Ha iratait biztonságban szeretné tudni, szerezzen be egy tűzálló irattartó széfet. Ezek a szekrények képesek 1090 fokos külső hőmérsékleten a belső hőmérsékletet 150 fok alatt tartani, s így a papíroknak egy-két órán keresztül tűzállóságot biztosítani.

Minden egyes fiók külön védett a tűztől, melyeket általában 38 mm vastag nagysűrűségű tűzálló töltőanyag vesz körül. Ajtajuk duplafalú, melyen több milliméter vastag acélborítás található. S, hogy ne csak a tűztől, hanem az idegen kezektől is védjenek, dupla tollú biztonsági zárakkal vannak felszerelve.

Forrás: Hírklikk