Itt az utolsó pillanat a tüzelőanyag beszerzésére!

HírKlikk 2019. október 20. 16:06 2019. okt. 20. 16:06

Közeleg a tél! Ez most nem ijesztgetés és nem is a Stark család jelmondata. Érkeznek az első fagyok, és hamarosan már nem lehet tovább halogatni a téli tüzelőanyag beszerzését. Szerencsére még nem vagyunk késésben, ha eddig a tavalyi készletre hagyatkoztunk. Lassan viszont érdemes megrendelni a fűtőanyagokat.

Felkészülés a fűtési szezonra

Mielőtt először üzembe helyezzük a fűtésrendszert, érdemes mindent átvizsgáltatni egy szakemberrel. Ne feledkezzünk meg a szén-monoxid riasztó beszereléséről sem. Még a leggondosabb vizsgálatok ellenére is előfordulhat váratlan üzemzavar. Ilyenkor a készülék életet menthet.

Hogyan válasszunk fűtőanyagot?

Attól függetlenül, milyen készülékünk van, mindig tartsuk be a gyártói előírásokat. A legtöbb fa- vagy vegyestüzelésű kazánban és kályhában különféle anyagokkal, fával, szénnel is fűthetünk. Figyelnünk kell viszont arra, hogy sose töltsük vagy melegítsük túl a tűzteret.

A tüzelőanyag árusítással is foglalkozó Káplár fatelep két alternatívát ajánl a hasábokkal való tüzelés helyett. A fabrikett faipari hulladékból készül, és a fűtőértéke körülbelül kétszerese az átlagos tüzifáénak. A barnaszén brikettet szénből préselik. Hatalmas energiatartalommal rendelkezik és magas fokon ég.

Fabrikett vagy szén?

Ha kevés a tárolóhelyünk, nem tudunk naponta többször rakni a tűzre, vagy nem tudjuk megoldani a tűzifa előkészítését, hasogatását, mindenképpen érdemes valamilyen alternatívát keresni a fa helyett vagy mellett.

A  fabrikett egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy a fűtőértéke pontosan kiszámítható. Mivel alacsony a nedvességtartalma, akár kétszer több energiát is leadhat, mint a fa. Könnyen kezelhető és tárolható, nem kell vágni, hasogatni.

Fabrikettel szinte mindenféle tűzhelyben fűthetünk. Faelgázosító kazánban, cserépkályhában, kandallóban is megállja a helyét. A használata sem igényel különösebb tapasztalatot. Egyedül arra kell figyelni, hogy a tűzteret maximum 30-40%-ig töltsük meg vele, majd engedjük az anyagot teljesen átizzani. Ha így járunk el, a brikett lassan, alig kormozva ég le. Az eredmény: hosszú ideig tartó meleg és tisztább fűtőtér.

A barnaszén brikett magas hőfokon ég, és rengeteg energiát képes leadni. Ha kevés a tároló helyünk, vagy napközben nem tudunk többször is tenni a tűzre, ez az egyik leghatékonyabb megoldás. Az égés elindításához és az ideális hőfok eléréséhez szükség van fa gyújtósra. A szén viszont hosszan és lassan ég el, így egy ügyesen beállított kályha akár napi egyetlen utántöltéssel is meleget ad. A kőszén használata viszont igényel egy kis gyakorlatot. Helyesen kell elvégezni a begyújtást, és arra is figyelni kell, hogy a nagy leadott energia ne károsítsa az égésteret.

Bármilyen anyagot választunk, célszerű figyelni és akár fel is jegyezni a felhasználást. Ha jól mérjük fel az igényeinket, szezononként több ezer forintot is megspórolhatunk.