Minden raktár program egyforma. Ja, nem!

HírKlikk 2019. szeptember 4. 18:31 2019. szept. 4. 18:31

Óriási fejlesztői aktivitás és növekvő bérlői igények formálják a Kelet-Európai régió ipari ingatlan fejlesztéseit. Bár a logisztikai beruházások egyik fő célkitűzése általában a raktári készletek csökkentése, mostanára nyilvánvalóvá vált, hogy az alapanyag beszállítóktól a végfelhasználóig terjedő teljes ellátási láncban szükség van raktározásra.

2019-ben is igen jelentős méretben épültek ipari ingatlanok, elsősorban raktárak hazánkban is: becslések szerint közel 3 millió négyzetméterrel bővült idén is a raktárterületek mérete. Ez két számjegyű növekedés 2018-hoz és 2017-hez mérten is. A bérbe adott területek aránya meghaladta a 90%-ot. A már elkészült raktárak kihasználtsága rekordokat döntöget, és az újabb fejlesztéseket is lefoglalják már az építési munkálatok megkezdése előtt vagy kivitelezés közben. Mivel a raktározás egy folyamatosan bűvülő piac, ezért egyre több cég foglalkozik bérraktározással, illetve egy re több vállalat szervezi ki a raktározási tevékenységet külsős szolgáltatókhoz.

Mire kell ügyelnie egy raktározással foglalkozó vállalkozásnak?

Többek között egy hirtelen jött nagy volumenű bérlő igencsak felkavarhatja az állóvizet. Egy olyan cégben, amely raktározással foglalkozik, megfelelően kell terveznie és tartalékolnia a kapacitásait erre az esetre.

1. Gondolni kell az humán erőforrásra, mert a mai ínséges időben a jól felkészült raktáros szakember nagy kincs

2. Kellenek technikai eszközök: targoncák, biztonsági rendszerek

3. Szükség van egy jó raktárkezelő programra, amely alkalmazkodni tud a hirtelen megváltozó igényekhez

Gyakran a raktári rendszerekkel szemben támasztott, magas szintű követelmények indokolják, hogy a vállalatok a saját raktárak építése helyett egy gyakorlott logisztikai szolgáltatót bízzanak meg valamely raktározási tevékenység végzésével (outsourcing). Egy profi raktárlogisztikával foglalkozó cégnek profi raktár programra van szüksége. Egy korszerű raktárkezelő szoftver képes gyűjtő szállítmányozás (FTL, LTL) kezelésére, mert a raktározó vállalkozások gyakran foglalkoznak szállítmányozással is. Fontos a fuvarokmány generálás (CMR, rakományjegyzék, szállító), és nagyon hasznos az integrált (tömeges, többnyelvű) számlázás, digitális dokumentumtár, analízisek kezelése.

A raktározás kihelyezésével (outsourcingjával) kapcsolatos vállalati döntést természetesen igen alapos, széleskörű vizsgálatnak kell megelőznie, aminek általában része a raktárinformatika – konkrétabban a raktár szoftver képességeinek, megfelelőségének vizsgálata is. A mai kor követelményeinek megfelelően a legokosabb választás egy online raktár program lehet, így valósítható meg legjobban a gyors és korrekt információáramlás. A legjobb, ha moduláris a felépítése, mert így csak azokért a funkciókért kell fizetnünk, amiket használunk. Előnyös, ha többnyelvű a felhasználói felület, és csatlakoztatható hozzá VMS rendszer (targoncára szerelhető eszköz).