22 klimatizált utca védi a bécsieket a hőség ellen nyáron

HírKlikk 2020. június 21. 19:09 2020. jún. 21. 19:09

A jelenlegi vírushelyzetben kiemelt szerepük van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva, a szabad levegőn tartózkodhatnak. Ezért június 12. és szeptember 20. között 22 klimatizált utcát hoznak létre Bécsben.

A klimatizált területek olyan utcák, utak, vagy terek, ahol sok a növény és az árnyék. Ivókutakat is kialakítottak. Ezeken a helyeken akár öt fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek – különös tekintettel az idősekre és gyerekekre – a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni, vagy játszani. A még kellemesebb időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását a klimatizált utca számos rendezvénye is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére. Kérdésekkel vagy kérésekkel lehet hozzájuk fordulni.

Az új hűsölő utcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik. A klimatizált utca kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka a folytatás mellett tette le a voksát – írja a driveme.hu.