A koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi

HírKlikk 2021. április 10. 19:25 2021. ápr. 10. 19:25

Több szakember is megkongatta a vészharangot, ugyanis ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket sem, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

A világjárvány olyan szintű csapást mért az egész emberiségre, ami lelki szinten hatalmas érzékenységet váltott ki, főleg az ismeretlenség és a váratlanság miatt – mondta el az InfoRádiónak Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) elnöke.

„102 éve nem volt ilyen" – tette hozzá a szakember, aki szerint már most készülni kellene arra, hogy amint véget ér a járvány, elkezdjük ápolni a lelkeket, különben a következő járványt mentális pandémiának fogják hívni – írja az infostart.

Radó Iván szerint a következőkben lehet észrevenni, ha a közvetlen környezetünkben – akár barátot, családtagot, munkatársat – valaki lelki problémákkal küzd.

„Elsősorban a megváltozott személyiségszerkezetre, tehát a viselkedés szignifikáns változására kell odafigyelni, ám különbséget téve a klinikai értelemben vett depresszió és a rosszkedv között" – mondta a PÉF elnöke.

Ugyanakkor megjegyezte, „Sok esetben a probléma az, hogy a családok nem kommunikálnak, pedig egy jó kapcsolatban az ember elmondja, hogy mi zavarja, mi bántja."

A beszélgetés tehát kulcsfontosságú, ennek pedig egy normális kapcsolatban eleve működnie kellene – vélte a szakember.

Az elnök szerint az utóhatások kezelésére ugyanúgy fel kell készülni, de a szerencsés esetekben nem lesz rá szükség.