A légszennyezettség okozza a magyarországi koronavírusos halálesetek negyedét

HírKlikk 2020. november 18. 16:50 2020. nov. 18. 16:50

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a légszennyezés nagyban növeli a koronavírus-fertőzés halálozási kockázatát, de a Cardiovascular Research című szaklapban megjelent kutatás már újabb adatokkal is szolgál. Ezek szerint, a Magyarországon a Covid okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza. Európára vetítve, ez az érték 19 százalék.

A kutatás szerint, a részecskeszennyezés globálisan körülbelül 15 százalékkal járult hozzá a koronavírus okozta halálesetekhez, amelyek jelentős része megelőzhető lett volna a WHO légszennyezettségi ajánlásának (max. 10 µg/m3) betartásával – írja oldalán a Greenpeace, A környezetvédő mozgalom emiatt azonnali fellépésre szólították fel a magyar kormányt és a városvezetőket.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a légszennyezés megnöveli a vírusoktól való megfertőződés esélyét, a légszennyező anyagok károsítják, gyulladásba hozzák a légutakat és csökkentik az immunválaszt. Vagyis a légszennyezésnek való kitettség növeli a Covid-19 súlyosságát is.