A Moderna oltóanyaga is hatékony

HírKlikk 2020. november 16. 19:06 2020. nov. 16. 19:06

A Pfizer múlt heti bejelentése után most a Moderna koronavírus-vakcinájáról érkeztek hasonlóan kedvező hírek. A biotechnológiai cég közölte, hogy a fázis 3 tesztek előzetes adatai alapján, 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak az oltóanyaguk.

A Moderna tesztjein több mint 30 ezer önkéntes vett részt. Azok közül, akik két dózis vakcinát kaptak, mindössze öt résztvevő kapta el a koronavírust és lett tüneteket mutató beteg. Ezzel szemben, a placebóval beoltott önkéntesek közül 90 fő betegedett meg az amerikai egészségügyi intézet független adatellenőrző bizottsága szerint – írja a Portfolio.

A Pfizerhez hasonlóan, a Moderna is úgynevezett mRNS (hírvivő RNS) alapú vakcinát fejleszt. A tradicionális vakcinagyártásnál legyengített, inaktivált kórokozóval, vagy vírusfehérjével érik el az immunválaszt a vakcinák. Az mRNS vakcina a legújabb technológia. Az mRNS egy hosszú molekula, amely egyedi sorrendben összekapcsolódó nukleotidokból áll, hogy közvetítse a genetikai utasításokat egy vagy több a vírusra jellemző fehérje vagy antigén előállítására. Ez a SARS-CoV-2 esetében a tüskefehérje vagy annak egy része, az úgynevezett receptorkötő fehérje. Amint az oltóanyagban lévő mRNS a test sejtjeibe kerül, a sejtek az utasításokat követve, előállítják a fehérjéket vagy antigéneket, amelyek aztán a sejtfelszínen megjelenhetnek, azokat a beoltott személy immunrendszere felismeri, és így immunválaszt hoz létre.