Egyadagos, belélegezhető, orrspray-n keresztül adható covid-vakcinával kisérleteznek

HírKlikk 2021. július 18. 20:16 2021. júl. 18. 20:16

Két amerikai egyetem kísérletezik egyadagos, belélegezhető oltással, amely megakadályozta az új koronavírus terjedését állatkísérletekben.

Az oltás, amely a kísérletekben egerek esetében akadályozta meg a vírus átadását, normál hűtőszekrényben három hónapon át tárolható, és nem injekció formájában adják be, hanem orron át belélegezhető – írja az Infostart a MedicalXpress cikke alapján.

"A jelenleg rendelkezésre álló koronavírus elleni vakcinák nagyon hatékonyak, de a világ népességének többsége még mindig nem oltott, és égető szükség van több olyan vakcinára, amelyek könnyen használhatók és hatékonyan megállítják a betegséget és az átvitelt" – fogalmazott Paul McCray, az UI Carver College of Medicine gyermekgyógyászat-tüdőgyógyászat, valamint mikrobiológia és immunológia professzora, a tanulmány társszerzője.

"Ha ez az új koronavírus elleni vakcina hatásosnak bizonyul, akkor segíthet meggátolni a SARS-CoV-2 terjedését, egyúttal segíthet megfékezni a világjárványt" – tette hozzá.

 Korai eredményeik nagyon kecsegtetőek, mivel nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés átadása ellen is védelmet nyújt tanúságuk szerint az oltás.

A belélegezhető PIV5 vakcina az orrjáratokat és légutakat bélelő nyálkahártyasejteket célozza.