Hangyák a lakásban

Valentin 2020. július 5. 09:20 2020. júl. 5. 09:20

A hangya a lakásban nem szívesen látott vendég. Csípése is igen kellemetlen tud lenni. Jól fejlett szájszervével harap bele áldozatába, akit a méregmirigyből kiáramló hangyasav irritálhat.

Jelenlétük elsősorban csapadékos, meleg időben észlelhető a lakásokban. Olyan helyet keresnek, ahol megfelelő táplálékot és vizet találnak maguknak. Nincs olyan rejtett zug a házban, ahova ne tudnának behatolni, ha ott élelmet éreznek.

Különösen szeretik, ha magas szénhidrát tartalmú táplálékot találnak. Ilyen például a cukor, a kenyérmorzsa, méz, stb. Ha rendszeresen találnak maguknak élelmet, és megfelelő életkörülményeket, a hangyák a lakásban gyakori vendégek, vagy állandó lakók lesznek.

Előfordulhat, hogy a kertben olyan időjárási körülmény alakult ki, mely arra kényszerítette a hangyákat, hogy új otthont keressenek maguknak a lakásban. Ott aztán megtalálják a kényelmes táplálékot, búvóhelyet, nyugalmat, és nem akarnak távozni.

Ha társasház, panel lakás, nagyobb lakóközösség esetén jelenik meg a hangya nagy számban, jó eséllyel az egész lakóközösségnél problémát okoz. Feltehetően a lakások között közlekedve táplálkoznak, a fal repedéseiben, csövek mentén, nyugodt és arra alkalmas környezetben fészket építenek.

A hangyairtás házilag sok esetben eredményre vezethet. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak különféle hangyacsapdák, hangyariasztó szerek. Érdemes egy próbát tenni velük.

Ha három-négy hét alatt sem érünk el jelentősebb változást, keressünk szakembert. A rovarirtók tuti biztosan leszámolnak a hangyákkal.