Így alszik a világ és mi

HírKlikk 2019. december 27. 18:35 2019. dec. 27. 18:35

„A kielégítő alvás, az alvásminták és az alvásidő országról-országra jelentős eltéréseket mutat, egy azonban közös: az emberek általában nem alszanak eleget” – állapítja meg a többi között az a globális felmérés (Philips Global Sleep Survey), amely 12 ország 11 ezer felnőtt lakosa bevonásával készült. Magyarországra sajnos nem terjed ki a felmérés – az európai országok közül Hollandiában, Németországban és Franciaországban kérdezték ki az embereket.

Mint a felmérésből kiderült: a felnőttek hétköznaponként átlagosan naponta hat-nyolc órát alszanak, illetve hét-nyolc órát a hétvégeken. Szakértők szerint azonban a tanácsoltnál napi egy-két órával kevesebb alvás ugyanolyan negatív hatással lehet a motorikus és kognitív funkcióinkra, mint az, ha egy-két napig egyáltalán nem alszunk. Talán ezt is szem előtt tartva, a felnőttek 63 százaléka egyébként a hétvégeken nyolc óránál többet alszik – ezzel igyekszik kihozni a szakértők által javasolt napi átlag nyolc órás alvást.

A felmérésre és a Raconteur által készített grafikonra hivatkozva, a World Economic Forum cikke a többi között kiemeli, hogy nem csak keveset alszanak az emberek, de 62 százalékuk úgy érzi, hogy nem is alszik jól. Szakértők régóta hangoztatják a jó alvási szokások kiemelkedő szerepét a fizikai, mentális és érzelmi jólétünkben – illetve azt, hogy az alvásmegvonás komoly betegségek kialakulásához vezethet, kezdve a szívbetegségekkel, az immunrendszer leépülésén át, egészen depresszióig, elhízásig és cukorbetegségig. És akkor még nem szóltunk arról, hogy évente mintegy százezer autóbalesetet okoz az, ha valaki elalszik a volán mögött, de okozott már ez repülőgép szerencsétlenséget éppen úgy, mint vízi balesetet, sőt, még atombalesetet is.

Forrás: Raconteur 

Ami minket, magyarokat illeti – ebben a felmérésben nem vonták be a magyarokat, de van egy korábbi, amelyből azért kiderül ez-az rólunk is. Egy ötven országra kiterjedő felmérés szerint, a magyarok átlagosan hét óra két percet alszunk – derül ki az összesen 941 ezer felhasználó alvási szokásait egy mobil alkalmazás segítségével megfigyelt kutatásból. Japánban az átlag csupán 5 óra 52 perc. Általában is igaz, hogy a Kelet-Ázsiai és arab államokban alszanak a legkevesebbet az emberek.  

Míg az erősebb nem egy éjszaka átlagosan hét óra hat percet alszik, addig a nők hét óra 26 percet töltenek az ágyban. A magyar nők jellemzően korán fekszenek, és az alvásuk minősége is kiemelkedő – legalábbis a többi résztvevő országhoz képest. Cserébe viszont igen korán kelnek fel: e tekintetben is az első tíz ország között vagyunk. 

 
Forrás: Hírklikk