Különleges mellékhatása van az amerikai vakcinának

HírKlikk 2020. november 15. 14:36 2020. nov. 15. 14:36

Az önkéntesek arról számoltak be, hogy „súlyos másnaposságra” hasonlító tünetek jelentkeztek az oltás után.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat vakcinájáról a héten jelentették be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján, kilencven százalék feletti hatékonyságot értek. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója azt mondta, megállíthatja a járványt a vakcina, de lehet, hogy évente be kell majd adatni.

A Vice írt arról, hogy a harmadik fázisában végzett kísérleteken részt vevő önkéntesek beszámolói alapján, a védőoltás hatása a „súlyos másnaposságra” hasonlít. Sokan azt állították, hogy az influenza elleni oltásokhoz hasonlóan, izomfájdalom, fejfájás és láz kísérte a szer beadását. Volt, aki elsőre legyengült, a második oltás után viszont még rosszabbak lettek a tünetei – írja a 444.

A vizsgálat több, mint 40 ezer résztvevője hat különböző országból érkezett. Közülük 38 955 önkéntes kapta meg a vakcina második adagját november 8-án.

Az még nem ismert, hogy a vakcina mennyire hatékony életkor és etnikai hovatartozás szerint, és mennyi ideig tarthat az immunitás.

Forrás: 444.hu