Magyarországon kezdődhet a citokinvihar elleni terápia tesztelése

HírKlikk 2020. szeptember 7. 20:00 2020. szept. 7. 20:00

A citokinvihar a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakció. A citokinvihar súlyos szervkárosodást okozhat, ezért is van nagy jelentősége a magyar fejlesztésű terápiának, amelynek klinikai vizsgálatait hazánkban kezdhetik el – a Növekedés.hu információi alapján.

Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a portálnak azt mondta, hogy ha minden a tervek szerint halad, már az év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

Baranyi azt is ismertette, hogy az új típusú koronavírus az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, de legyőzi, azonban a kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel. Ezt nem a vírus okozza, hanem az abnormálisan heves immunválasz, az úgy nevezett citokinvihar.

Baranyi állítja, infúziós terápiájának első kísérleti eredményei azt sugallják, hogy meg lehet vele gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

A terápia során, aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe – olvasható a cikkben. Ezek nem mérgezőek, toxikus bomlástermékük sincs, mindössze néhány óra alatt elbomlanak, tehát nem terhelik az immunrendszert, ugyanakkor lefojtják annak túlaktiválódását. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

Baranyi már Németországban és az Egyesült Államokban is elindította a szabadalmi eljárást és egyeztetni kezdett a magyar illetékes hatósággal, hogy a klinikai vizsgálatokat hazánkban végezhessék el.