Megviseli az immunrendszert a heti időjárás

HírKlikk 2021. január 18. 19:03 2021. jan. 18. 19:03

A hétfő hajnalban érkező komoly mínuszok után csütörtökön szinte tavaszi időre kell számítanunk.

Vasárnap éjszaka általában -3 és -10 fok vagy ennél is hidegebb volt, hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -15 fok közé süllyedt, de Baján -16,4 fokot mutatott a hőmérő. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -6 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön „a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 13 fok között alakul”. Azaz négy napon belül akár húsz foknyit is változhatnak a hőmérsékleti értékek.

Ez a drasztikus változás „kritikusan megterheli” a legtöbb ember szervezetét, különböző testi és lelki panaszokat okozhat – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász a Népszavának

„Az időjárást és annak hatásait folyamatában érdemes értékelni” – magyarázta a szakember és felidézte a múlt héten lényegesen magasabb volt a hőmérséklet, mint az ilyenkor jellemző, ami azt jelenti, hogy a hőanomália erősen pozitív volt.

Pintér Ferenc hozzátette, hogy az elmúlt pár napra azonban nagyon erős negatív hőanomália alakult ki, vagyis a hőmérsékleti értékek az ilyenkor szokásosnál közel tíz fokkal is alacsonyabbak. A nagyon mély hideghullámot ismét erőteljes – de legalább nem hirtelen – változás követi: a hét közepére ígért, plusz tíz foknál is magasabb napi hőmérsékleti értékek jóval, hat-nyolc fokkal is meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket.

A szakember szerint tovább nehezíti a megterhelő helyzetet, hogy „frontosabbá” válik az időjárás, szerdán melegfronti, pénteken kettős fronti hatások is érvényesülnek majd.

Pintér szerint jellemzően elsősorban az idősek, a krónikus betegek és a kisgyerekek érzik meg vagy viselik nehezen a frontokat. Ennek hatásai mindenkinél más formában jelentkeznek. Meglepő lehet, de vannak, akiknek pozitív változást eredményeznek, többen vannak azonban azok, akiknek kellemetlen panaszokat okoznak.

A frontérzékenyek különösen ki vannak téve a fertőzéseknek, de a hideg időben mindenkinek legyengül az immunrendszere.

Forrás: Népszava