Miért fenyegeti jobban a Covid-halál a férfiakat, mint a nőket?

HírKlikk 2021. december 19. 15:45 2021. dec. 19. 15:45

A kutatók szerint a nők jobb eséllyel indulnak a Covid ellen, mint a férfiak.

Dr. Michael Mosley, a Blikk által szemlézett, The Daily Mail orvosszakértője szerint a miértekre adott válasz összetett, de korántsem lehetetlen kibogozni a szálakat. 

Először is – írja Mosley doktor – a férfiak életmódja eleve rontja az esélyeket. A férfiak között több az elhízott, többen dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak – ez pedig eleve nem kedvez az általános egészségi állapotnak. Felidézi: a férfiak közül kevesebben veszik fel az oltást, kevesebben kérnek ismétlő vakcinát, mint a nők; általában véve hanyagabbak a maszkviselési szabályok betartásában, és a távolságtartási szabályok betartásában is.

De a legfontosabb különbség, véli Mosley, nem is ebben, hanem a hormonokban rejtőzik. Több tanulmányt és példát sorol, amely szerint a női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron nagyobb védelmet nyújtanak a súlyos lefolyású Covid ellen, ellenben a férfihormon tesztoszteron magas szintje éppen hogy rosszabb hatással van a betegségre.

Idézi a koronavírus-járvány kezdetét, amely szerint a kiindulópontban, a kínai Vuhanban eleve kimutatták, hogy a nők közül azok, akiknek alacsony volt az ösztrogénszintjük, súlyosabb állapotba kerültek, mint akiknél magasabb szintet mértek

A berlini Universitatmedizin tanulmányára hivatkozva azt állítja, az ösztrogénpótló terápiában részesülő nők közül jóval kevesebb volt a súlyos beteg, mint azok körében, akik nem kaptak ilyen kezelést

A londoni King's College kutatását idézve hozzáteszi, azok a 18 és 45 év közötti nők, akik progeszteron és ösztrogén kombinációjú fogamzásgátlót szednek, jóval kisebb arányban mutatnak Covid-fertőzés esetén tüneteket, mint akik nem szednek tablettát

Ennél is tovább menve, Mosley szerint az erősen kopaszodó középkorú férfiak köréből negyven százalékkal többen kerültek kórházba, mint azok, akiknek megmaradt a hajkoronájuk – a férfias kopaszodás márpedig a magasabb tesztoszteron szint jele.

Mosley emlékeztet: több intézményben, így Németországban és Angliában is kísérleteznek már hormonkezeléssel a súlyos állapotú Covid-betegeknél, többnyire sikerrel. A hormonkezelés – írja – nagy ár, de van, hogy megéri, ha a gyógyulásról van szó.