Milyen krémmel kezelhető az öregségi folt?

HírKlikk 2019. május 21. 13:00 2019. máj. 21. 13:00

Amennyiben közelítünk a bűvös 40-hez, akkor jogosan lehet számítani az öregségi foltok megjelenésére, hiszen az ember öregedési folyamatának természetes része. Ha azonban ennél fiatalabbként tapasztalja valaki az effajta bőrelváltozásokat, akkor annak valamilyen egyéb oka lehet.

A pigmentfoltok kialakulásának egyik megjelenési formája az öregségi folt, latin neve a lentigo senilis vagy a lentigo solaris. Egy olyan elszíneződött területe a bőrnek, amely azon a felületen alakul ki, ahol a nap a legtöbbet érte egész életen át. A káros UV sugarak érte bőrfelületen apró méretű, kis kiterjedésű, lapos felületű foltok jelennek meg. Ezt a bőr pigmentjeinek túlműködése okozza, vagyis túl sok melanin termelődik, ami aztán felhalmozódik az előbb említett formában.

Az ember bármilyen bőrtípussal vagy bőrszínnel rendelkezik, idővel mindenképp jelentkezik az öregségi folt, de talán a sötétebb bőrűeknél gyakoribb. Színe a sötét, majdnem feketés barnán át a világosabb barna árnyalatáig terjedhet. Az érintett felületek lehetnek a kezek, az arc, a dekoltázs, a váll.

Alapvetően nem jelent problémát, de nagyban befolyásolja a megjelenése az ember önbizalmát. De az is előfordulhat, hogy a megjelenő öregségi foltok nem csak egyszerű és ártalmatlan bőrelváltozások, hanem korábbi sérülések visszamaradott jelei, például egy égési sérülésé. Legrosszabb esetben felmerülhet a melanoma gyanúja is, ekkor a pigmentfoltok színe, mérete, sok esetben a formája is változni kezd. Viszkethet, sokszor vérzik is. Ilyen tünetek észlelése során a lamianaturashop.com tanácsára keressünk fel azonnal bőrgyógyász szakembert, aki kizárja vagy megerősíti a rosszindulatú bőrelváltozásokat.

A pigmentfoltokat kétféle kezelési módszerrel tudják eltávolítani:

Fizikai (lézeres) vagy kémiai úton történik a pigmentált terület eltüntetése. Ezen esetekben számítani lehet az olyan mellékhatásokra, mint a bőrirritáció, gyulladás, amitől sokszor újra fellobban a hiperpigmentáció.

Szabályozhatjuk a hiperpigmentációt, hogy kisebb eséllyel alakuljanak ki az öregségi foltok. Erre használhatunk gyógyszeres vagy bőrápolási termékeket.

Az öregségi foltok krémmel történő kezelése esetén a szabályozás módszerét választjuk. A felhasználni kívánt krém egyik kritériuma az, hogy természetes alapú kozmetikum legyen, mert ezzel el lehet kerülni a súlyosabb mellékhatások okozta válaszreakciókat. A natúrkozmetikumokban felhasznált hozzávalók bizonyítottan visszafogják a túlzott melanin termelést, kivilágosítják az érintett bőrfelszínt, így ismét egységessé, széppé varázsolják a bőrt.

Jó hatással van a pigmentációs foltok ellen a magas C-vitamin tartalmú készítmény, amely amellett még feszesíti, ránctalanítja a bőrt. A pigmentfolt halványító csomagban található olyan magas C-vitamin tartalmú szérum, amely mellett még a fehér liliom olaja, tengeri polimerek és a maláta kivonata is jótékonyan hat a hiperpigmentált bőr szerkezetére.

Forrás: Hírklikk