Ne nyomja ki és ne piszkálja a pattanásokat!

Valentin 2020. július 6. 15:15 2020. júl. 6. 15:15

Az akne, azaz a pattanás sokakat érintő bőrbántalom. A közhiedelemmel ellentétben, nem csak a serdülőket sújtja. A pattanásos bőr meglehetősen összetett probléma, hátterében számos dolog állhat.

Amikor megfelelően működik a szervezet, akkor a faggyú a pórusokon keresztül távozik a szervezetből, és a bőr felszínén képez réteget. Azonban ha a pórusok eltömődnek, egy Propionibacterium acnes nevü baktérium gyorsan elszaporodik.

Az egyensúly fenntartása érdekében, a szervezet a baktériumok ellen védekezni kezd. Ekkor jelenik meg a bőr felszínén kitüremkedő pattanás, ami gyulladásban áll, és ezért piros.

Kiváltó okai lehetnek:

  • Stressz, lelki okok
  • Emésztési rendellenességek
  • Ásványi anyag, nyomelemhiány
  • Helytelen táplálkozás
  • Keringési zavarok
  • Hormonális problémák.Amennyiben a pattanások a serdülőkor után sem múlnak el, úgy a kozmetikai kezelésen túl érdemes felkeresni bőrgyógyász szakorvost, és felderíteni, hogy mi áll a pattanásos bőr hátterében.

A pattanásokra befolyással lehet a személyes higiénia, az étrend és a stressz is.

Próbálja ki ezért a következő tanácsokat:

  • A nap folyamán ne érintse meg a kezével az arcát. A kézen található szennyeződések csak súlyosbítják a gyulladást.
  • Ne nyomja ki és ne piszkálja a pattanásokat! Így csak kiterjesztené a pattanást, sőt, ezzel tartós sebhelyeknek teremtene alapot.
  • Rendszeresen tisztítsa meg mobiltelefonja képernyőjét és gyakran mossa ki ágyneműjét, főleg a párnahuzatokat. Megszabadul így olyan szennyeződésektől és baktériumoktól, amelyek hozzájárulnak a pattanások keletkezéséhez.
  • Törekedjen a jó közérzetre és kerülje a stresszt, ami a faggyúmirigyek működését negatívan befolyásolja.

 

További tippek a pattanások kezelésére

Tartson kiegyensúlyozott étrendet és ne feledkezzen meg a testmozgásról se, a helyes életvitel ugyanis hatással lehet a pattanások kialakulására.

A pattanásokat okozó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek és a magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint az édességek vagy a fehér lisztből készült ételek, ezért ezeket inkább csak mértékkel fogyassza.

Kerülje az erős napsütést és minden alkalommal óvja bőrét magas védőfaktorú napozókrémmel!