Vakcinarezisztens mutációk megjelenésétől tartanak a kutatók

HírKlikk 2021. augusztus 4. 20:45 2021. aug. 4. 20:45

A brit kormány hivatalos tudományos tanácsadócsoportja által készített jelentés szerint szinte biztos, hogy egy olyan SARS-Cov-2 változat fog kialakulni, amellyel szemben „csődöt mondanak a jelenlegi vakcinák”.

Mivel a vírus kiirtásának kicsi az esélye, nagy a valószínűsége, hogy újabb és újabb koronavírus-változatok továbbra is fel fognak bukkanni. Szinte biztos, hogy „az antigénvariációk fokozatos vagy szakaszos felhalmozódása következik be, ami végül a jelenlegi vakcinák hatásfokcsökkenéséhez vezethet” – ez a legfontosabb megállapítása annak, a brit akadémikusok által előzetesen publikált elemzésnek, amelyet a brit kormány hivatalos tudományos tanácsadócsoportja készített.

A korai kutatás elméleti jellegű, és nem szolgáltat bizonyítékot arra, hogy jelenleg is terjedne már egy ilyen variáns. A publikációt azért közölték, hogy a brit kormányt figyelmeztessék erre az általuk erősen valósnak gondolt veszélyre. A kutatók szerint ugyanis csak idő kérdése, hogy egy olyan SARS-Cov-2 változat alakuljon ki, amely ellen a jelenlegi vakcinák nem nyújtanak elegendő védelmet – írja a CNN-re hivatkozva a Napi.hu.

Egyetlen védekezési módot látnak, ezért azt javasolják, hogy a hatóságok továbbra is a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a vírus terjedésének lehetőségét. Ehhez nem az oltási kampányok intenzívebb folytatását látják célravezetőnek, hanem azt, hogy olyan korlátozásokat vezessenek be, amelyek gátolják, hogy sok új ember fertőződjön meg, így csökkentve az esélyét, hogy a vírus a már immunizált tömegekkel találkozzon.

A szakértők szerint ugyanis a kockázatot az jelenti, ha az oltottak antitesteivel sok esetben találkozik a vírus, ugyanis így a SARS-CoV-2 egy olyan mutációja alakulhat/szelektálódhat ki, amely a vakcinák nyújtotta védelemre rezisztens. Evolúciós logika szerint egy ilyen változat sikeresebb lesz, mint az elődei, hiszen a túlélése – a vírusok csak a megfertőzött szervezetben tudnak szaporodni – azon múlik, hogy az oltóanyagokat hatékonyan kijátssza.

Amerikai kutatók szerint minél több az oltatlan, annál nagyobb kockázatot jelent egy új variáns megjelenése. A nagy aggodalom az, hogy a következő, esetleg felbukkanó variáns – amely potenciálisan csak néhány mutációra van – kikerülheti a vakcináinkat – magyarázta Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) vezetője a múlt héten.

Forrás: Napi.hu