A génterápia hatékony lehet a rákos megbetegedések gyógyításában

HírKlikk 2021. július 26. 12:13 2021. júl. 26. 12:13

Az amerikai kutatók az MS21 kódjelű molekula segítségével a tumor növekedését serkentő enzimet blokkolták.

A New Yorkban működő Mount Sinai kutatóinak olyan terápiás szert sikerült kifejleszteniük, amely gátolja a tumor növekedését lehetővé tévő biológiai folyamatot. Az egyelőre csak laboratóriumi körülmények között elvégzett kísérlet eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség lapjában, a Cancer Discovery-ben számoltak be a tudósok – írja a hvg.hu.

A terápia az MS21 kódejelű molekulára épül, ami blokkolja az AKT nevű gén enzimjét. Az AKT a szakemberek meghatározása szerint egy olyan „rákgén", ami egy olyan enzimet tartalmaz, ami a rákos sejtekben gyakran abnormális módon aktiválódik annak érdekében, hogy a tumort növekedésre bírja. A szakemberek szerint a mostani eredmény arra szolgáltat bizonyítékot, hogy hatékony lehet az AKT gyógyszeres kezelése olyan rákos megbetegedések esetében, amelyek egy adott gén hibás működéséhez kötődnek.

Ramon Parsons, a kutatás vezetője szerint megindulhat az eljárás klinikai fejlesztése is. „44 ezer daganatos megbetegedést vizsgálva arra jutottunk, hogy 19 százalékuknál van legalább egy olyan génmutáció, aminél hatékony kezelést jelenthet az MS21-terápia" – emelte ki a szakember.

Forrás: hvg.hu