A kutyák szociális életétől a piramisok titkáig

M.I. 2020. szeptember 17. 20:23 2020. szept. 17. 20:23

A kutyák szociális életéről, a mesterséges intelligencia szürkeállományáról és a piramisok titkáról beszéltek a győztesek a Magyar Tudományos Akadémián a Famelab magyarországi döntőjén.

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye, amelynek magyarországi fordulóját a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezte. A cél megtalálni a tudomány új arcait – azokat az embereket, akik a XXI. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról.

Mint arról beszámoltunk, a FameLab tudománykommunikációs verseny tavasszal elmaradt döntőjét 2020. szeptember 16-án tartották meg az MTA Székház Dísztermében. A járványveszély miatt, a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki azt a 13 döntőst, akik a döntőben személyesen bizonyíthatták előadói tehetségüket. A versenyzőknek három percük volt arra, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amerlyben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számított.

A három tagú zsűri, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese, Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője valamint Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja volt. Az ő döntésük értelmében a FameLab 2020-as magyarországi döntőjét Vékony Kata biológus nyerte „A kutyák szociális élete” című előadásával, amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját. Győzelmével ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn novemberben, amelyet online rendeznek meg, illetve elutazhat majd áprilisban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválra.

A második helyezett Németh Erik agykutató lett „Útikalauz a mesterséges intelligencia szürkeállományához” című előadásával. Ő nyerte el a National Geographic különdíját, illetve az MTA felajánlását tudománykommunikációs tevékenysége támogatásához.

A közönségdíjat Regős Krisztina építészmérnök-hallgató kapta „Conway és a piramisok titka” című előadásával.

Ahogy azt az MTA tudósításából megtudtuk, a résztvevőket köszöntő beszédében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt: „a kutatónak nem érhet véget a munkája egy-egy őt izgató probléma megoldásával. Felfedezéseit el is kell tudnia magyarázni, méghozzá nemcsak a kutatótársainak, hanem az érdeklődő tágabb közönségnek is. Bonyolult dolgokról kell beszélnie egyszerűen, inspirálóan, közérthetően, és ha lehet, viszonylag röviden. Mindez nem csupán az áltudományok elleni küzdelem hatásos eszköze lehet. Segíthet felkelteni a fiatal, középiskolás korosztály tagjainak érdeklődését is a tudomány iránt. Hozzájuk hozza közelebb a kutatói pályát az MTA most induló Alumni Programja is, amelynek célja, hogy az évek során kutatóvá érett diákok – ma már az MTA 18 ezer tagot számláló köztestületének tagjai – mutassák meg egykori alma materük mai tanulóinak a tudományos gondolkodás értékeit, a kutatás világát.”