Asimov valóra vált jóslatai

HírKlikk 2021. november 20. 17:50 2021. nov. 20. 17:50

Isaac Asimovot, a science fiction legendás alakját bizonyítottan kiemelkedő IQ-jával és máig népszerű életművével, megrögzött humanistaként, nagyon is érdekelte az emberiség sorsa. Technológiai és társadalmi jóslatai közül sok minden valóra vált.

Az 1920-ban, még a független szovjet-orosz köztársaságban született Isaac Asimov, akinek családja az ő 3 éves korában emigrált az Egyesült Államokba. Asimov a sci-fi-irodalom nagy triójának tagja, Robert A. Heinlein (Csillagközi invázió) és Arthur C. Clarke (2001: Űrodüsszeia) mellett. Több mint 500 könyvet írt (a sci-fi mellett a krimi és a fantasy műfajában is), még több ezer esszét és levelet, emellett megélhetési biokémia-professzor volt a Bostoni Egyetemen, valamint az Amerikai Humanista Szövetség elnöke. Legismertebb művei a Robot-, a Galaktikus Birodalom- és az Alapítvány-sorozatban megjelent könyvek – írta meg a Qubit. A cikkben két, Asimovval készült interjút is találnak. 

Egy ilyen termékeny sci-fi-szerzőnél talán törvényszerű, hogy technológiai és társadalmi jóslatai közül valami beválik, és persze számos ötlete közben nem valósul meg. Asimov 1950-ben zsebszámítógépekről, 1952-ben űrsétáról írt meglepő pontossággal. 1980-ban a következőket jósolta előre:

  • Az űrverseny következő lépése egy nagy űrállomás építése, aztán a Holdon kell emberi bázist kialakítani, és bányászatba fogni, utána lehet más bolygókra továbbállni. Mára a nemzetközi űrállomás, az ISS felépült, a NASA Artemis-programja pedig hamarosan újra a Holdra küld embereket, majd pedig irány a Mars.

  • A jövő legfontosabb orvosi technológiájának a génszerkesztést tartotta, akár olyan módon, hogy egyes gének kiiktatásával megelőzhető lesz a különböző öröklődő betegségek kialakulása újszülötteknél.

  • A fegyverkezés új színtere a világűr lesz, elsősorban műholdak által. Az amerikai űrhaderő másfél éve mutatta be első fegyverét, egy, az ellenséges műholdak megsemmisítésére szolgáló rendszert.

  • A kommunikációs jelek továbbítása olyan szinten felgyorsul, hogy mindenkinek saját tévécsatornája lehet, és az oktatástól a kutatásig minden ilyen kommunikációs eszközökön történik majd. Hello YouTube, sziasztok bloggerek, üdv, okostelefonok.

A humanista szövetség 1989-es gyűlésén tartott beszédében brazil erdőirtásokról, biodiverzitás-csökkenésről, klímaváltozásról, atomháborúról, világbékéről, a „répa és bot” szemléletről, túlnépesedésről és a sci-fi való életre gyakorolt hatásáról is szót ejtett.