Borbély vagy fodrász? Így dönthetsz a kettő között

HírKlikk 2021. május 17. 20:35 2021. máj. 17. 20:35

Habár természetesen vannak hasonlóságok a két foglalkozás között, egy borbély több mindenben is különbözik egy fodrásztól. Olvass tovább, és tudj meg többet arról, hogy pontosan miben különböznek!

 

Borbély vagy fodrász: a kettő nem ugyanaz

A borbély szalonok és a fodrászatok leginkább a következőkben különböznek egymástól:

1. A borbély szakma más múlttal rendelkezik

Borbélyok már az ókorban is léteztek, azonban akkor még teljesen mással foglalkoztak. Akkor is a pengék mesterei voltak, de inkább sebészeti célokra használták ezt a tudást, mint haj- vagy szakállvágásra. Az idő teltével, ahogy fejlődött az orvostudomány egyre inkább háttérbe szorult a borbélyok sebészeti szerepe, és lassan, de biztosan áthelyeződött a hangsúly a hajápolásra és az arcborotválásra.

A 20. század első felében egyre gyorsabb ütemben kezdtek el terjedni a borbély szalonok, munkájukat pedig megkönnyítette az első hajvágógépek megjelenése. Egyre inkább divatosabb lett a férfiak számára is, hogy többet foglalkozzanak a hajápolással.

Magyarországon pedig körülbelül a 2010-es évek elejétől kezdtek el terjedni nagyobb számban a barber shopok.

2. Egy borbély szalon csak férfi vendégekkel foglalkozik

Ami az elejétől fogva jellemző volt a borbély szalonokra az az, hogy afféle „férfi szentélyekké” alakultak, mivel egyáltalán nem fogadnak női vendégeket. Férfiak gyűltek össze azért, hogy más férfiaktól vehessék igénybe ezt a bizalmi alapokon nyugvó szolgáltatást: kell is ahhoz bizalom, hogy valaki hagyja, hogy pengét szegjenek a torkának!

Mindenesetre napjainkban is világos, hogy a borbély szalonok egyet jelentenek a férfias stílus megelevenítésével: a borbélynak nem csak az feladata, hogy megfeleljen a magas minőségi elvárásoknak, hanem az is, hogy igény szerint minden vendég számára megtalálja azt a fazont, ami (az adottságainak megfelelően) a lehető legelőnyösebb lehet a számára.

3. Egy borbély szalonban a szakállápolás is kiemelt szerepet kap

Mivel egy borbély szalon kizárólag férfiakkal foglalkozik, ebből adódóan jellemzően nagyobb tapasztalattal is rendelkeznek a férfi hajvágás terén is. Férfiként tehát mindenképp érdemes elgondolkozni azon, hogy nem érdemes-e kipróbálni valami újat, és megnézni, hogy miben tud mást nyújtani egy megedzett borbély, aki kifejezetten erre szakosodott.

Az is fontos szempont a választásnál, hogy a legtöbb vegyes fodrászattal ellentétben a szakállvágáson és a szakállápoláson is nagy a hangsúly. Egy profi borbély még persze arra is figyel, hogy meglegyen az összhang a frizura és a szakáll között, és, hogy az arcformának megfelelő szakáll fazont javasoljon.

4. Egy borbély szalon közel sem ugyanolyan belső kialakítással rendelkezik

A fodrászatok jellemzően világosabb színeket alkalmaznak, és „sterilebb” benyomást keltenek. Ezzel szemben a borbély szalonok sokkal inkább egy laza pub hangulatát adják vissza, ahol sokkal könnyebb lehet feloldódni. Ezügyben az is szokott segíteni, ha helyben megkínálnak egy sörrel, vagy akár egy finom whiskyvel!