Erdőhegyi Brigitta: a felelősség az, amitől a világ jobbá tud válni

Millei Ilona 2021. január 15. 09:42 2021. jan. 15. 09:42

Brigitta. Erdőhegyi Brigitta. Csak játszom a szavakkal, mert tudom, nemsokára beszélgetni fogunk egy James Bond hangulatú nemzetközi reklámfilm zenéjéről, előadásáról. Aztán kiderül, Erdőhegyi Brigitta nagyon hálás azért, hogy megélhette a ritkaságszámba menő és nagyon megtisztelő felkérést, boldog, mert azt meg is tudta valósítani. Ugyanakkor kiderült az is, nem csak sikeres énekesnő, de mélyen gondolkodó ember is, aki felelősséget visel az emberiség sorsa iránt.

– Szereti ön a James Bond filmeket?

– Alapvetően nem vagyok akciófilm rajongó, de szeretem azokat a stíluselemeket, amelyekkel machinál a film, a zenéjét, az abban levő a motívumokat pedig nagyon kedvelem. Mivel „jazz gyökerű” vagyok, tudom, hogy mekkora kihívás olyan populáris zeneművet létrehozni, ami egyszerre emészthető és igényes. A James Bond filmek zenéjében pont azt szeretem, hogy úgy tudnak populárisak lenni, hogy van bennük tartalom. Hiszek abban – de mozirajongóként sok interjúban is hallottam már nagy rendezőktől –, hogy a kép egy – ahhoz nagyon harmonikusan passzoló – hanggal kiegészítve, igenis erősíti a hatást. Ezek együtt, a kép és a zene  – gondoljunk csak a Volt egyszer egy vadnyugat című filmre – szinte beleégnek az ember lelkébe.

– Ön a közelmúltban kapott egy felkérést egy James Bond hangulatú nemzetközi reklámfilm zenéjének elkészítésére, előadására. Mit szólt hozzá?

– Nagyon örültem, két dolog miatt is. Az egyik, hogy megfigyeltem, az életemben a meghatározó pillanatok szinte már sorsszerűen mindig nemzetközi projektekhez kapcsolódtak. A másik, hogy nekem, mint a jazz zene szerelmesének, mindig kihívás volt, hogy miként legyen egy zene egyszerre fogyasztható a közönség számára, de ugyanakkor beleilleszkedjen a jazz gazdag, harmonikus világába is. Izgatott a feladat. Ezért hálás vagyok az újabb, ritkaságszámba menő, különleges és megtisztelő nemzetközi felkérésért!  A  No Time to Die című  25. James Bond filmet támogató egyik világmárkával együttműködésben készült a  James Bond hangulatú nemzetközi reklámfilm, aminek zenéje elkészítésére és annak előadására érkezett a felkérés hozzám. További öröm számomra, hogy a kedvező fogadtatás révén, a zenéhez videóklip is fog készülni. Ahogy a film zenéje ugyancsak magyar szerzők műve, a film alkotásában is kizárólag magyarok vettek részt, ezért ez dolog nekünk és talán Magyarországnak is. Hálás vagyok, mert Sophia Loren fiának esküvőjén való éneklésem, a Gorbacsov születésnapi fellépésem és a Depeche Mode exkluzív felkérései után ez is egy újabb, szintén ritkaságszámba menő, különleges és megtisztelő nemzetközi felkérés. Tordai Istvánnal dolgoztam közösen, aki mint (magyar) James Bond karakter lesz látható. Arról nem kaptunk információt , hogy milyen színtereken és hol lesz látható a film a jövőben, de a produkció készítői már megkapták az engedélyt a közzétételre. A dalom címe: Leave the Dark mely így még „előzetesként, premier előtt” csendül fel a reklámfilmben. Pontosabban nem csak a hangom, hiszen magam is feltűnök benne –  „önmagamat” alakítva énekesnőként. 

– Szerepelt már fimben?

– Igen. Igazából vannak színészi ambícióim, tanultam is gyerekkoromban, később pedig voltak olyan musical szerepeim, amelyekben nem csak énekeltem, táncoltam, de prózában is helyt kellett állnom. De énekesnőként így a legkézenfekvőbb belekapcsolódni egy filmes projektbe.

– A dal, amit előad, mennyire személyes?

– A dal kicsit olyan, mint egy festmény. Nagyon szubjektív. Persze, vannak objektív mércék, amelyek alapján megítélhető, hogy milyen minőségű az az alkotás, de, hogy mennyire megy bele a fülünkbe,  az azért nehezebben kiszámítható dolog.

– És miről szól maga a dal?

– Nagyon örülök a kérdésnek, mert a szövegíróval, Szabó Ágnessel 15 éves a barátságunk. Az első lemezem megszületésének idején ismerkedtünk meg. Szerintem magyarországi szövegíróként nagyon elismert, és főleg női szövegíróként az, mert, bár Adamis Annára emlékszünk, nem jellemző, hogy nálunk nők írjanak dalszövegeket. De ez a 15 év azt bizonyítja, hogy közös a gondolkodásunk, sok mindenben ugyanazt gondoljuk a dolgokról, és ez segíti a munkánkat. Ha a szöveget magyarul kellett volna megírni, akkor én vállaltam volna fel, de mivel tudtuk hogy angolul kell, ezért őt kértem a megírására. Azért, mert biztos lehettem abban, hogy olyan üzenetet fog beletenni, ami közös értékrendünk, szívügyünk, mindkettőnknek a legfőbb üzenete. A „Leave the Dark” azt jelenti magyarul: „Engedd el a sötétséget”. Alapvetően egy nagyon magasztos üzenet, ami egyébként jellemző a James Bond filmdalok szövegeire is. A mi dalunkban szintén azt fogalmaztuk meg, hogy az emberiségnek el kell jutnia egy olyan pontra, ahol felfedezi, el kell engedni a sötétséget ahhoz, hogy saját maga megtalálja az útját a fényhez. Ez nekem magánemberként és énekesnőként is a legfontosabb az életemben. Szerintem ez a társadalmi felelősségvállalás lényege, és úgy is mint énekesnő, úgy is mint Erdőhegyi Brigitta, azt gondolom, nincsen fontosabb dolog annál, hogy az ember azt az univerzális feladatát, amiért itt van, beteljesítse, vagy legalább felfedezze. Isten teremtményeként ébredjen öntudatára, és vállalja a felelősséget a tetteiért. És a dal erről is szól.

– Nem csak a dalairól, a zenéjéről, a klipjeiről ismert, de előszeretettel odaáll jótékonysági kezdeményezések mellé, amiért már díjakat is kapott. Miért tartja fontosnak a jótékonyságot?

– Igazából nem is a jótékonyságon van a hangsúly, inkább azon – és ez gyerekkorom óta nagyon erősen foglalkoztat –, hogy miért is vagyunk, mi a felelősségünk, mi a dolgunk a Földön?  És én a felelősségre teszem leginkább a hangsúlyt. Ha énekesnőként van lehetőségem arra, hogy még erősebben irányítsak figyelmet arra, ami fontos, ha azzal, hogy elmondom, segíthetek másokon, akkor ezt mindenképpen meg kell tennem. A világot csak akkor tudjuk jobbá tenni, ha mi magunk egyénileglvállaljuk azt a felelősséget, amitől jobbá tud válni.