Ferenc pápa imádkozik, hogy ne forduljon az emberek ellen a mesterséges intelligencia

HírKlikk 2020. november 9. 21:20 2020. nov. 9. 21:20

A pápának ez már a második mesterséges intelligencia miatti felszólalása rövid időn belül.

A hvg.hu számol be arról, hogy a technológiai cégek milliárdos vezetői, fizikusok és tudósok több alkalommal figyelmeztettek a mesterséges intelligencia (MI) veszélyeire. E körhöz tartozik Ferenc pápa is, aki a novemberi imaszándéka ismertetésekor arra kérte a katolikus híveket: imádkozzanak, hogy a fejlett gépi technika ne forduljon az ember ellen.

A pápa szerint, az ember szolgálatába kell állítani a mesterséges intelligenciát, de vigyázni kell, hogy az ne sértse az emberi méltóságot. Azt elismeri az egyházfő, hogy az MI segíthet egy jobb világ építésében, ehhez azonban társadalmi összefogásra van szükség.

Ferenc pápa idén februárban is az MI veszélyeire figyelmeztette az emberiséget. Szerinte „Isten új adománya előtt állunk”, egy új erőforrás, amely „gyümölcsöket teremthet". Ugyanakkor „nem elég csak a kutatók morális felelősségére hagyatkozni, hanem szükség van közbenső társadalmi testületekre is, amelyek biztosítják a felhasználók és a nevelők etikai érzékenységének képviseletét”.

Van konkrét javaslata is Ferenc pápának az MI kapcsán. Szerinte meg kell teremteni a megfelelő sajátos felelősséget, amelyet a pápa „algor-etikának" nevezett.

„Ez az etika minden személy és a személy átfogó szolgálatában áll, anélkül, hogy bárkit is kizárna. Olyan hidat jelent, amely a digitális technológiákat összekapcsolja az etikai alapelvekkel” – fogalmazott az egyházi vezető.

A dokumentumot – amely az algor-etikáról szól – az IBM és a Microsoft is aláírta, ezzel vállalták, hogy a technológia etikus felhasználására törekednek.

Forrás: hvg.hu