Három évre ítéltek egy férfit, aki hamis munkáltatói igazolásokkal akart kölcsönöket felvenni

HírKlikk 2024. október 21. 12:45 2024. okt. 21. 12:45

Jogerősen három év szabadságvesztésre ítéltek egy férfit Nógrádban, aki hamis munkáltatói igazolásokkal akart kölcsönöket felvenni egy pénzintézettől; a bíróság ügyészségi fellebbezés nyomán súlyosította az első fokú ítéletet – közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat a szécsényi férfi és tizennyolc társa ellen, akik 2021 nyarától különböző személyek adatait megszerezve, és azokat hamis munkáltatói igazolásokon felhasználva kívántak kölcsönöket felvenni egy pénzintézettől.

A férfi a megszerzett személyes adatokat továbbította egyik társának, aki az ezekkel kitöltött hamis munkáltatói igazolások benyújtását intézte a hitelnyújtó pénzintézetnél.

14 millió forinttal akarták megkárosítani a hitelező társaságot, azonban a kölcsönkérelmeket a pénzintézet elutasította – írták.

A Balassagyarmati Járásbíróság 2023 márciusában a vádlottat bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás kísérlete miatt 1 év 8 hónap börtönre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyektől.

A döntéssel szemben a járási ügyészség súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést.

A közlemény szerint a Nógrád Vármegyei Főügyészség a fellebbezést fenntartotta, kifejtve, hogy a bűncselekményt a büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt megvalósító vádlott esetében csak a hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása lehet visszatartó erejű.

„A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék maradéktalanul egyetértve a járási ügyészség és a főügyészség érvelésével a szabadságvesztést 3 évre, a közügyektől eltiltást 5 évre súlyosította" – írták a közleményben.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom