Holnaptól akár fizethetünk is a hatszögletű új forinttal

HírKlikk 2024. augusztus 19. 18:40 2024. aug. 19. 18:40

A valaha volt legkülönlegesebb forintérmét bocsájtja ki augusztus 20-ra időzítve a Magyar Nemzeti Bank. Ilyen fizetőeszközt még senki nem láthatott korábban.

A 3000 forint névértékű szinesfém pénz egy „Főőrség” megnevezésű, hatszög alakú emlékérme, amely a  Budavári Palota Hunyadi udvarában álló épületet ábrázolja, amely egykoron a királyi testőrség szálláshelyeként funkcionált.

Időről-időre lehet találkozni korábban nem megszokott forintérmékkel, akár a hétköznapokban is, ezek többnyire leginkább emlékérmék, amelyeket nagyobb mennyiségben állítanak elő, valamilyen évfordulóhoz, nevezetességhez, nemzeti hőshöz kapcsolódóan. Ezeket is érdemes megőrizni, az igazi ritkaságokat viszont – mint ez a mostani hatszögletű érme – valószínűleg nem fogják a gyűjtők magukkal vinni egy nagybevásárlásra – pedig fizetni elvileg lehetne ezekkel is.

Az MNB a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit mutatja be legújabb sorozatának harmadik elemeként, melyek méhsejtszerkezetűek és egyedülálló módon a korábban kiadott darabokkal egybeilleszthetőek. A 3000 forint névértékű Nordic gold alapanyagú érmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

A 20 grammos érméből, melyet augusztus 21-től lehet megvenni online és a Budavári Palota Ajándékboltjában, mindössze 20.000 példány készül, a kibocsátást követően pedig egy éven keresztül névértéken vásárolható meg – írja a Promotions.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom