Elhunyt Darth Vader legendás hangja, James Earl Jones

HírKlikk 2024. szeptember 10. 11:25 2024. szept. 10. 11:25

Az EGOT-díjas (Emmy-, Grammy-, Oscar-, Tony-díj birtokosa) színész az 1977-es Egy új remény című Csillagok háborúja-film óta kölcsönözte hangját a fekete köpenyes antagonistának. James Earl Jones 93 évesen, családja körében halt meg hétfőn.

Életének 93. évében elhunyt James Earl Jones amerikai színész – erősítette meg a Fox News. Jones a Csillagok háborúja-filmekben adta Darth Vader hangját, emellett olyan filmklasszikusokban szerepelt, mint az Amerikába jöttem, a Baseball álmok vagy a Vadászat a Vörös Októberre.

A színpad és a filmvászon sztárja „ hétfőn reggel hunyt el a New York-i Dutchess megyében lévő otthonában, családja körében” – osztotta meg képviselője a lapnak.

Jones egyike azon kevés sztárnak, aki karrierje során kiérdemelte az áhított EGOT státuszt, ami azt jelenti, hogy elnyerte az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat is. Oscar életműdíja mellett összesen két Primetime Emmy-díjat, egy Grammy-díjat és három Tony-díjat kapott.

Kevin Costner, aki a Baseball álmokban játszott vele együtt, hétfő délután a közösségi oldalán búcsúzott kollégájától:

„Most hallottam a hírt James Earl Jones haláláról. Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondok, hogy mennyire hálás vagyok, hogy a Baseball álmok is a részese lehetett. Nyugodj békében, barátom.”

 

Karrierje az '50-es évek elején a világot jelentő deszkákon kezdődött, és olyan szerepekkel érdemelte ki az egyik legjobb Shakespeare-színész státuszát, mint az Othello és a Lear király, de játszotta Oberont a Szentivánéji álomban és Claudiust a Hamletben.

Jones filmes debütálása Stanley Kubrick Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című 1964-es filmjében volt, amit közel 200 további film- és sorozatszerep követett. Az viszont tagadhatatlan, hogy szinkronszínészi pályáján szintén maradandót alkotott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom