Magyarázat mindenre: Chicagóban is aratott Reisz Gábor filmje

HírKlikk 2023. október 21. 12:15 2023. okt. 21. 12:15

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nyerte meg Chicagóban a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, Gold Hugo elnevezésű fődíjat, illetve a legjobb forgatókönyvért járó Silver Hugo díjat is megkapta, közölte péntek éjjel a forgalmazó.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie” – írta meg a hvg.hu.

A film Silver Hugo díjjal jutalmazott forgatókönyvét Reisz Gábor és Schulze Éva írták. „Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi” – áll az indoklásban.

A rendező, Reisz Gábor Chicagóban tartózkodik a fesztivál vendégeként, itt értesült a díjakról is. A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet. A hvg.hu kritikusa azt írta a filmről, az „úgy mutatja be a reménytelennek tűnő közállapotainkat, az egymás mellett elbeszélés normalitását, a két agymosottnak tűnő táborra szakadt országot, hogy közben időnként hangosan nevetünk a szintén nagyon ismerős családi párbeszédeken, és hétköznapi helyzeteken”. A sztori egy elrontott érettségiből bontakozik ki, amelyből országos politikai botrány lesz, és amely a fideszes szülő és az ellenzéki tanár révén megmutatja, hogyan beszél el egymás mellett a mai Magyarország minden politikai tábora.

A film minden magyar állami támogatás nélkül készült, és korábban a világ egyik legfontosabb filmfesztiválja, a Velencei Filmfesztivál kategóriadíját is megnyerte.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom