Már állatokon kísérleteznek a magyar koronavírus elleni gyógyszerrel

HírKlikk 2021. október 21. 20:35 2021. okt. 21. 20:35

Kacskovics Imre immunológus elmondta, hogy a gyógyszer a védőoltás mellé, kiegészítő védekezési formaként lesz majd használható.

Már állatokon kísérleteznek a magyar koronavírus elleni gyógyszerrel, a toxikológiai vizsgálatok után pedig 2023 elején elkezdődhetnek a klinikai tesztek, mondta az InfoRádiónak az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus.

„Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült nyáron kimutatnunk, hogy megakadályozzák a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket” – közölte az immunológus és hozzátette azt is, hogy az azonosítási folyamatokban Jakab Ferenc virológus is részt vett.

Kacskovics szerint a gyógyszer használható lesz a fertőződés megelőzésére is, így leginkább a védőoltások mellé, kiegészítő védekezési formaként lesz bevethető. A gyógyszer nyújtotta antitestes védelem nagyon hamar kialakul, hat-tíz óra után és három-négy hónapig is kitarthat.