Már készül a NASA az űrtávcsöve, amivel az univerzum keletkezését fogják kutatni

HírKlikk 2021. január 6. 18:18 2021. jan. 6. 18:18

A teleszkópot valamikor 2024 júniusa és 2025 áprilisa indíthatja útnak a NASA, egy friss jelentés szerint pedig már elindul a végső tervezés, valamint a hardverek és a szoftverek gyártása.

A NASA még 2019 elején jelentette be, hogy a következő években új űrtávcsövet küldene fel a világűrbe. Ez lesz a SPHEREx, ami 10 milliárd fényévre tud majd elnézni és amivel igen ambíciózus terveik vannak a tudósoknak: az univerzum és a galaxisok keletkezését tanulmányoznák vele – írja a hvg.hu.

A SPHEREx távcsövet olyan érzékelővel látják majd el, ami az infravörös tartományhoz közel eső fényt elemeire bontja. Az így keletkező adatoktól a kutatók azt remélik, kiolvashatják belőlük, milyen anyagból épülnek fel a csillagok és más égitestek, emellett a Földtől való távolságukat is meg tudják majd becsülni. A legfontosabb azonban az, hogy talán megtudhatjuk, mi történt az univerzumban az ősrobbanás utáni nanoszekundumokban.

Az űrtávcső emellett a Tejútrendszer csillagait is meg fogja vizsgálni, hogy vízjég, illetve fagyott szerves molekulák után kutasson. Az elképzelés szerint a galaxis körüli gázfelhőben lévő porszemekhez vízjég tapadhat. Ezekből a porfelhőkből formálódnak a csillagok és a körülöttük keringő bolygók, amelyekre a víz és a fagyott szerves molekulák is eljuthatnak, így akár élet is kialakulhat a felszínükön. Az elméletek szerint a Föld óceánja is így alakult ki.

Forrás: hvg.hu