Maszkos nézőkkel telnek meg a Broadway színházai

HírKlikk 2021. szeptember 4. 20:15 2021. szept. 4. 20:15

A héten visszatért az élet a Broadwayre: csütörtökön este megtartották az első musical-előadást. Tavaly március 12.-e óta nem volt élet New York ikonikus színházi negyedében. A színházakba csak oltási igazolvánnyal és maszkban lehet bejutni. Nálunk nincs ekkora szigor: a védettségi igazolvány kötelező, de a maszk használata – egyelőre legalábbis – nem.

Tájékoztatjuk kedves Nézőinket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 2-i jogszabálytisztázó tájékoztatása és a Főpolgármesteri Hivatal állásfoglalása alapján a színházlátogatás védettségi igazolványhoz kötött. A nézőtéren maszk használata jelenleg nem kötelező – tudatta tegnap a Vígszínház.

A közlemény – mint mi is megírtukalapja tehát egy minisztériumi tájékoztatás, ami azonban ellentmond a nyári szabályozásnak: akkortól ugyanis elméletileg korlátozások nélkül lehetett színházba járni, amit amúgy a Magyar Teátrum Társaság július elején üdvözölt is.

Nos, New Yorkban ennél azért szigorúbban veszik a koronavírus-járvány veszélyt. Legalábbis a The New York Times tudósításából az derül ki, hogy a csütörtökön újranyitott színházak látogatóitól nem csak az oltási igazolást, hanem a maszk viselését is megkövetelik. A színház szerelmesei nagyon ki lehettek éhezve már az előadásokra, legalábbis az amerikai lap tudósítója szerint mind a két előadás óriási sikert aratott: többször visszahívták a színészeket, az épület előtt összegyűlt tömeg sokáig nem akart feloszlani, az erkélyről a színház zenekara még koncertet is adott nekik.

Az öröm azért nem feledtette az óvatosságot. Kötelező az oltás nem csak a nézők, hanem a produkcióban résztvevő minden ember, a színház összes alkalmazottja számára is. Az egyetlen kivételt a gyerekek jelentik: ők vallási vagy egészségügyi okokból oltás nélkül is részt vehetnek az előadáson (nézőként vagy szerepként), de csakis negatív teszttel. A maszk viselése is kötelező, ez alól pedig csak az éppen színpadon lévők a kivételek. Ugyanakkor nincs távolságtartási előírás: minden széken ülnek. Viszont lépten-nyomon kézfertőtlenítőkbe botlik az ember.

S mi van akkor, ha az egyik szereplő – a beoltottsága ellenére – pozitív Covid-tesztet produkál? Nos, ez történt a csütörtökön bemutatott Waitress (Pincérnő) előadás egyik szereplőjével. Az előadás összes résztvevőjét soron kívül letesztelték (a teszt amúgy is rendszeres), beugrottak helyette, a show tehát nem maradt el.

Az újraindulást egyébként a Delta-variáns megjelenése előtt döntötték el (sok idő kell egy ilyen show színpadra állításához), de a járvány újbóli élesedésének veszélye miatt szigorúbb intézkedéseket vezettek be.

Fokozatos visszatérésre készülhetnek a színház szerelmesei – derül ki a The New York Times cikkéből. A Broadwayen most bemutatott két darab (a Waitress és a Hadestown) mellett hamarosan jön a Hamilton, az Oroszlánkirály, a Wicked és a Chicago, valamint a Lackawanna Blues. Sok további darab bemutatása is várható ősszel. Megjegyzendő amúgy, hogy júniusban már korlátozottan ugyan, de azért bemutatták Bruce Springsteen egyszemélyes showját, illetve augusztus elején a kétszemélyes Pass Over-t.