Nem lett rossz a magyar Pretty Woman (de lehetne jobb)

Veress Katka 2023. szeptember 18. 17:45 2023. szept. 18. 17:45

Szerintem ember nincs a 40 pluszos korosztályban, aki nem tudja, hogy a Pretty Woman egy film, amelyben Julia Roberts, és Richard Gere zuhannak szerelembe. Közhely, de tényleg örökzöld, amit annyiszor nézünk meg, ahányszor megy a tévében.

A Madách Színházban most úgy döntöttek, hogy színpadra állítják. Nagy sikert várnak a darabtól, amit az is jelez, hogy három szereposztás is van. Jómagam azt láttam, amelyben Arany Tímea alakítja a főhősnőt (Julia Robertset), Pesák Ádám a főhőst (Richard Geret), Serbán Attila pedig a „szürke eminenciást”.

Kezdjük a negatívumokkal. A rendező, Szirtes Tamás vélhetően azzal az utasítással küldte be az embereket a színpadra, hogy mindegy, mit mondanak, a dialógusok úgyis csak egy dologra szolgálnak ebben a darabban: ellökdösni valahogy a cselekményt daltól-dalig. A párbeszédek bugyuták, a színészek java pedig olyan rosszul mondja azt a kevés szöveget is, mintha már tényleg csak azt várná, hogy dalra fakadhasson. Ennél azért többet érdemelne a Pretty Woman. S miután a szövegek teljesen feleslegesek, karakterábrázolás sincs.

Ebben a darabban mindenki arctalan, jellegtelen. Pedig a filmben azért láttunk jellemábrázolást. Feltétlenül ki kellett itt maradni? A zenék és a dalszövegek nem rosszak, de nem is túl jók. Ahogy a mellettem ülő úr súgta a fülembe: jó kis, megbízható konzumzenék ezek. Nos, tényleg azok.

Na és akkor jöjjenek a jó dolgok, mert szerencsére azokból is van bőven. Itt van például Serbán Attila játéka. Egy halom szerepet alakít, énekel, táncol, dumál és mindet fantasztikusan. Annyit mozog, (ráadásul nyakig beöltözve), hogy nem is értettem, hogyan bírja szuflával. Persze a szerepe is hálás, de jól láthatóan el is akarja játszani. Ő az egyetlen, akinek még „arca” is van a darabban. Énekben a többiek sem rosszabbak nála. Pesák Ádám hangja például egyszerre arisztrokrata, és nyóckeresen rekedt. Nagyon, de nagyon jól tolja. Ha a beszélt szövegben is tudná ugyanezt hozni, akkor szerintem hosszú időre meglenne a Madách új Dunai Tamása. A Julia Roberts szerepét alakító Arany Tímea is jól énekel. Sőt, jól is táncol. Csak a szövegmondását, azt lehetne feledni…

A Madách tánckara megint nem tudott hibázni. Nyilván nemcsak ezeket a koreográfiákat gyakorolták az elmúlt hetekben, de ez nem látszott. Mindenki, mindig a helyén volt, és még apró hibákat sem nagyon láttam tőlük. Le a kalappal ezek előtt a „névtelen” hősök előtt. Ahogyan megsüvegelem a díszlettervezőt is: a színpadkép csodás, tele van kiváló ötlettel. Összességében nem rossz a Pretty Woman, de egyfolytában az a Doktor Herz járt az eszemben, amit talán negyven évvel ezelőtt láttam először ugyanezen a színpadon. Persze nehéz összehasonlítani Psota Irént Arany Tímeával, vagy az előbb már említett Dunai Tamást Pesák Ádámmal, de mégiscsak az az érzésem, hogy a lehetőség benne van a mai fiatalokban is. Csak túl kellene lépni azon, hogy énekeljenek jól, a többi meg úgyis jön magától…



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom