Óriási aranylelőhely lehet Magyarországon

HírKlikk 2024. október 20. 11:00 2024. okt. 20. 11:00

A legújabb információk szerint óriási mennyiségben lapul arany és ezüst a Börzsöny hegységben. Most jegyezték be a kitermelésére alakult bányászati céget, és az engedélyek megszerzése folyamatban van.

A NASA georadaros és geoszkenneres mérése alapján a föld mélyén 2100 méteres mélységig elképesztő mennyiségű nemesfém halmozódott fel. A becslések szerint a Börzsönyben 9000 tonna arany és 9000 tonna ezüst rejlik,  amelyek összértéke elérheti a 720 milliárd eurót. Ezt a mennyiséget egyszerre nem lehetne mind kitermelni, de az is kérdéses, hogy egyáltalán mennyit volna gazdaságos – írja a divany.hu.

 A projekt mögött álló cég, a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság hosszú távú tervekkel tekint a jövőbe. A cég a következő 12  évben 1000 tonna aranyat és 1000 tonna ezüstöt kíván kitermelni 100 méter mélyről. A tervek szerint az első arany- és ezüstrúd 6-7 év múlva hagyhatja el a finomöntödét, ahol 999,9 ezrelékes tisztaságú végtermékek készülhetnek majd.

Magyarország számára az igazi aranykor a 13. és 16. század közötti időszak volt, amikor Európa nemesfém-kitermelésének 80 százalékát adta. Akkor a magyar bányák évente több mint 1 tonna aranyat és 10 tonna ezüstöt termeltek, amivel hazánk világviszonylatban a harmadik helyet foglalta el. A bányavárosokban, mint például Selmecbányán, Körmöcbányán és Besztercebányán nemcsak kitermelték, de fel is dolgozták a nemesfémeket, amelyeket azután a világ más részeire is exportáltak. A trianoni területvesztés után ezek a helyek mind határainkon túlra estek, de most elképzelhető, hogy az ország jelenlegi területén is elképesztő méretű aranykincs rejtőzhet.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom