Szalai Anna kapta az idei Fejtő Ferenc-díjat

HírKlikk 2023. szeptember 9. 16:00 2023. szept. 9. 16:00

Kimerítő tájékozottságról, párját ritkító íráskészségről és szociális érzékenységről tanúságot tevő írásaiért Szalai Anna újságíró kapta az idei Fejtő Ferenc-díjat. A legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai napilap, az idén 150 éves Népszava évente azon munkatársát jutalmazza ezzel az elismeréssel, aki kiemelkedő tevékenységével a legjobban járult hozzá Fejtő Ferenc szellemiségének és értékeinek ápolásához.

„Szalai Anna mindenekelőtt Budapest-tudósítóként vált a szakma egyik legjobbjává” – hangzott el a Fejtő Ferenc születésének 114. évfordulója alkalmából, a budapesti Szent István parkban tartott díjátadón. „Kérlelhetetlen alapossággal, elfogulatlansággal, kitartással keresi az igazságot, amit aztán kimagasló íráskészséggel tár a nyilvánossá elég. A Népszava főmunkatársának sokoldalú tehetségéről árulkodnak kemény, szókimondó, de mindig tűpontos publicisztikái és kimagasló színvonalon megírt – a társadalom peremére sodródottakról, a menekültekről vagy éppen a háborús hátországban, Kárpátalján élőkről szóló – riportjai” – derült ki a méltatásból.

Fejtő Ferencre, a Népszava néhai tiszteletbeli főszerkesztőjére emlékezve, a lap jelenlegi főszerkesztője, Németh Péter elmondta: „egy ilyen megemlékezés sohasem csak a múltról szól, Fejtő Ferenc személye és szellemisége csak az apropó, hogy számba vegyük, mi az, amit az örökségből megvalósítottunk, mi az, amit nem, mi az, amiben bízhatunk és mi az, amiben nem.” Németh beszédében kiemelte: „Fejtő Ferenc hinne abban, hogy ez az ország nem arra van ítélve, ami most van. A Népszavának pedig az a dolga, hogy kitartóan küzdjön a demokráciáért, a sajtószabadságért és azért, hogy az emberek bátran ki merjenek állni önmagukért, másokért.” 

A megemlékezésen részt vett Tóth József, Budapest XIII. kerületének polgármestere, aki elmondta, számára a fejtői örökség a baloldaliság egyik alaptézise. „A fejlett és méltó országokban nem tévedés az emberiség többségének békeszeretetére támaszkodni és lehetséges újrakezdeni az egyenlőség és igazságosság uralomra jutásáért folytatott küzdelmet” – idézte a díj névadóját a kerületvezető. Farkasházy Tivadar publicista a „Szárszói Találkozók csúcspontját”, egy 2003-as szárszói eseményt idézett, amikor a nyolcvanas éveiben járó Göncz Árpád, Jancsó Miklós, Méray Tibor, illetve a kilencvenes Faludy György, Kosáry Domokos, Habsburg Ottó, valamint a Párizsból hazaérkező, akkor 94 éves Fejtő beszélt arról, ki, mit vár a jövőtől. Lévai Ibolya, a Fejtő Ferenc Alapítvány egyik alapítója és képviselője pedig azzal méltatta Fejtő Ferencet, hogy ember maradt mindig, minden körülmények között, minden gondolatában, szavában fellelhettük, hogy őt is a József Attila-i belső szabadság vezérelte egész életében.