Tilos bőrkabátot hordani egy észak-koreai városban

HírKlikk 2021. november 28. 21:00 2021. nov. 28. 21:00

A Phjongszongban járőröző rendőrök mindenkitől elkobozzák a hosszú bőrkabátokat. A „divatrendőrség” mostani akciója 2019-re vezethető vissza, amikor az ország vezetője, Kim Dzsong Un egy ilyen ruhadarabban tűnt fel a tévéképernyőkön, ez pedig valódi divatlázat indított el.

Előbb a felső tízezer vásárolt magának Kínából származó, valódi bőrből készült kabátokat, majd elárasztották az országot az egyre olcsóbb műbőr darabok, így rövidesen minden egyes piacon feltűntek a megfizethetőbb példányok, amiket főleg a fiatal férfiak vásároltak – írta a Radio Free Asia nyomán a 24.hu.

Idén januárban, a nyolcadik pártkongresszus apropóján rendezett katonai parádén a teljes északi vezetés bőrkabátot viselt – köztük Kim Dzsong Un húga, a sokak által testvére lehetséges utódjának tekintett Kim Jodzsong is, akinek köszönhetően a ruhadarab az erős nők szimbólumává vált. Az északi ruhakészítők ezután csaptak le a lehetőségre, idén szeptembertől pedig egyre nagyobb számban kezdték gyártani a saját, olcsó másolataikat, amiket a Phjongszongban élők is nagy számban vásároltak.

A város rendőrsége néhány nappal ezelőtt azonban közbelépett, és az utcán nem egyszerűen csak levetetik az emberekről a vezetővel szembeni tisztelet hiányának jeleként értelmezett kabátot, de el is kobozzák azokat. A Radio Free Assia megjegyzi, hogy ez igen nagy érvágás az embereknek, akiknek a műbőr darabokért közel két évnyi, az igaziakért pedig négy évnyi átlagbérüket kellett kifizetniük.

A cikk szerint az intézkedést egyelőre még csak ebben az egy városban vezették be, de nem tűnik kizártnak, hogy az új szabályt az ország más részeire is kiterjesztik majd.

Forrás: 24.hu