Visszajuttatják Magyarországra (is) az elkobzott zsidó régiségeket

HírKlikk 2021. július 26. 17:25 2021. júl. 26. 17:25

Az amerikai hatóságok összesen 17 különböző zsidó régiséget, köztük páratlan információkat tartalmazó temetési jegyzékeket, tóratekercseket és kéziratokat foglaltak le egy brooklyni aukciós háznál, és azt tervezik, hogy a régiségeket visszajuttatják azoknak az országoknak, köztük Magyarországnak, ahonnan a nácik elrabolták azokat.

A Kestenbaum & Company aukciós háznál lefoglalt tárgyakat magyarországi, romániai, ukrajnai és szlovákiai zsidó közösségektől vették el. Az amerikai hatóságok szerint egyiknek sincs az eredetéről semmiféle dokumentum, és kizártnak tekinthető, hogy legális úton kerültek volna az Egyesült Államokba – írja a The New York Times.

Az árverésre szánt tárgyakat véletlenül fedezte fel a neten egy amerikai genealógus, szólt az érintett Kolozsvár zsidó közössége elnökének. Ezt követően a kolozsvári közösség és a Zsidó Visszaszolgáltatási Világszervezet kérte az eladás feltartóztatását az amerikai hatóságoktól. Mindez már februárban történt, és a judaikákkal foglalkozó aukciós ház eleget is tett a kérésnek. Ugyanakkor a 17 tárgyat aukcióra bocsátó tulajdonos beleegyezett a restitúciós szervezettel folytatandó tárgyalásokba.

A legújabb közlés szerint az illetékes amerikai hatóságok azt tervezik, hogy visszajuttatják a tárgyakat azoknak az országoknak, ahonnan azokat elvitték.

Forrás: Hírklikk