Vízet találtak a Holdon

HírKlikk 2022. január 12. 12:37 2022. jan. 12. 12:37

A kínai Csang'o-5 holdszonda vizet talált a Hold felszínén. A felfedezés önmagában nem újdonság – korábban több műszer is kimutatta már a víz jelenlétét –, ám ez volt az első eset, hogy mindezt terepen sikerült megtenni.

Még 2020 decemberében landolt a Földön a kínai holdszonda, a Csang'o-5, aminek köszönhetően 44 év után újra kőzet- és talajminta érkezett a Holdról. A szakemberek azóta is elemzik azokat és a leszállóegység által rögzített adatokat. Ez utóbbi vezetett most egy újabb fontos eredményre – írja a hvg.hu a  Science Advances című tudományos lapban közzétett publikációra hivatkozva.

A holdszonda spektrométere egy kőzet által visszavert fényt vizsgálta meg, és arra jutott, hogy az vízmolekulákat, vagy az ahhoz nagyon közel álló hidroxilt tartalmaz. Ugyanakkor rendkívül kis mennyiséget: a kőzetben egymillió részecskéből 120 ilyen, ami jóval kevesebb, mint egy átlagos földi kőzet víztartalma.

A kínai tudósok úgy vélik, a molekulák a napszél segítségével juthattak el a Holdra: a Napból érkező töltött részecskék a hidrogént az égitestre terelték, ahol az oxigénatomokkal összekapcsolódva vízmolekulává és hidroxillá váltak.

Forrás: hvg.hu