Herman János: a bizonytalan nemzetközi helyzetben felértékelődik Orbán szerepe

KlikkTV 2024. július 6. 14:00

Orbán Viktor az EU elnökségi pozíciója miatt taktikailag visszavonult, ezért fogadta el, hogy nem gátolja a NATO további erőfeszítéseit Ukrajna katonai, politikai és pénzügyi támogatásáról, viszonzásul megkapta, hogy Magyarországnak, a határain kívül nem kell szerepet vállalnia az ukrán háborúban. Ukrajna helyzete a NATO jövő heti washingtoni csúcstalálkozójának egyik legfontosabb témája. A részletekről beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Herman János, volt külügyi államtitkár.

A találkozón elsőként a szövetség erejének, elrettentő védelmi kapacitásának megerősítésével és ezeknek az erőfeszítéseknek a koordinálásával foglalkoznak majd. A szövetség vezető országai, akárcsak a régi és az új főtitkár azon az állásponton vannak, hogy hosszú távra kell kialakítani az Ukrajna kapcsán folytatott politikát, több éves távlatban, előre kell megteremteni pénzügyi kereteit.

Orbán Viktor ezt persze nem akarja, de nem fogja megakadályozni. Fontos kérdés lesz a csúcson a világméretű együttműködés. Washingtonban ott lesz az ausztrál, a japán, a dél-koreai és új-zélandi kormányfő is. Ez azt jelenti, hogy létrejön egyfajta kapcsolódás az Egyesült Államok európai és formálódó csendes-óceáni szövetségi rendszere között, ami nagy jelentőségű lehet. Az ingatag nemzetközi helyzetben értékelődnek fel olyan emberek, mint Orbán Viktor, akik nem konzultálnak szövetségeseikkel, hanem konokul fellépnek saját érdekeikért.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom