Csillag Ádám: gonoszságra, sunyiságra, rosszindulatra alapozva is lehet politikai hatalmat kiépíteni

KlikkTV 2021. november 9. 21:01

„Ez az ország úgy ment át egy diktatúrából egy demokrácia felé, hogy a tapinthatóan közös világkép a környezet volt” – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában a filmes dokumentarista, aki szerint ez abból is látszik, hogy a „Bős–nagymarosi vízlépcső ügy” egy nagyon fontos esemény volt az emberek számára, mert a természetvédelem – azon belül is azon belül is a természeti erőforrásaink és az ivóvíz védelme – kézzel fogható kapcsolódási pontot jelentett az emberek között.

„Volt egy konszenzus, de ezt egy bárd ütéssel el lehetett tüntetni” – emlékezett vissza Csillag Ádám és felidézte, hogy az első szabad választások előtt a Szabadság téren felállított SZDSZ plakátra hatalmas betűkkel ráírták, hogy „zsidó”. A dokumentarista szerint, az idősebb korosztályban ez előhívott olyan törzsi dolgokat, amelyek mentén ketté lehetett választani a magyar társadalmat, „mint Mózes a tengert”.

„Az egyik fél szerint, akik rosszak, azok oda kerültek, míg mások szerint, akik rosszak, azok ide kerültek. Végső soron ebben élünk a mai napig és ezt használja ki Orbán Viktor is” – vélekedett a dokumentarista, aki sok éves munkája során megfigyelte, hogy „gonoszságra, sunyiságra, rosszindulatra alapozva is lehet politikai hatalmat kiépíteni”, olyan tulajdonságokra, amitől a hétköznapok során egymástól elfordulnánk.