Kende Péter: az államfő ismét nem vállalta múltját 

KlikkTV 2024. április 24. 16:00

Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a magyarországi holokauszt 80. évfordulóján mondott beszédével történelmi alkalma lett volna arra, hogy bocsánatot kérjen hazudozásaiért – egyúttal apja történetével arra indítsa az egész magyar társadalmat: nézzen szembe azzal, ami 1944-ben történt. Erről beszélt a KlikkTV TÍZ című műsorában Kende Péter ügyvéd, akinek petícióját, hogy Sulyok ne beszélhessen a parlamenti megemlékezésen, több ezren írták alá.

„Saját, személyes múltamat is vállalva hajtok fejet a holokauszt áldozatai előtt”, idézte Sulyok szavait Kende, hozzátéve: nem ezt tette, továbbra sem vállalta múltját, nem használta az egyedül álló alkalmat, hogy valóban szembenézzen azzal, ami akkor történt és erre hívja fel honfitársait. Hiteltelen volt, azt állítva, hogy apja amikor 1945-ben szembesült a deportálások történetével, azt mondta: „egy világ dőlt össze benne”

Amikor Karsai László történész leleplezte az új államfő apjának náci múltját, a fiú azt „méltatlan vádaskodásnak” minősítette és a „családi legendáriumra” hivatkozott, amelyben apjának múltja nem szerepelt. A németeknél ez a szembenézés nem maradt el – azért sem, mert sok fiatal, aki náci családból származott, maga tárta fel a múltat. Orbán ugyan zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – a Sulyok-ügyben azonban mélyen hallgat – tette hozzá Kende Péter.